Kao prvo želim Vam čestitati prvi dan Proljeća! Dočekali smo ga, napokon, a imali smo i priliku gledati kako Mjesec pleše valcer oko Sunca, nešto prekrasno . Počinje za mene najraskošnije doba u godini, kad sve cvijeta, buja, miriše, leti.....nije ni prevruće, a ni prehladno.....kad sunce zagrije u hladu se još uvijek možete pomalo i smrznuti, savršen omjer topline i hladnoće....kao da su stvorili neki tajni pakt o dobrosusjedskim odnosima i nema rasprave ni sudskog tuženja...svatko je dobio svoj dio kolača! Iako je počelo proljeće, nemamo još uvijek nikakvog ''svježeg'' voća kojeg možemo direktno ubrati pa se najčešće prepuštamo u ruke trgovinama i njihovim ponudama. Tako je u zadnje vrijeme na akciji ''zimsko'' voće; banane, mandarine, naranče, a možete naravno naći i jabuke. Dana ću upravo pričati o jabukama o svim velikim zavjerama o štetnim tvarima u kori i ono najvažnije, malo ću Vam opisati sorte koje vrlo lako izgledom možete sami prepoznati.....pa pri kupovini možete znati hoćete li konzumirati slatku ili kiselu jabuku!
Jabuka (Malus domestica) pripada porodici Rosaceae (ružama)....sjetite se da, kad smo objašnjavali cvijet ruže upravo smo ga usporedili sa cvijetom jabuke . Ona je najrasprostranjenija voćka, a Karlo Veliki je naredio sadnju jabuka u njemačkim zemljama oko 800. godine, a oko 1600. godine bilo je poznato gotovo 200 sorti jabuka. Iz vremena Starog Rima potječe uzrečica ''ab ovo usque ad mala'', što znači od jajeta sve do jabuke. Tada je bilo uobičajeno obrok započeti jajetom, a završiti jabukom!
Važniji sastojci u plodu su pektini (vrsta vlakna, najviše u voćnoj kori, s
važnim mnogostrukim djelovanjem, naročito jer vežu i odstranjuju iz crijeva
razne otrove te smanjuju štetni kolesterol, upijaju štetna zračenja, zarobljuju
patogene bakterije), karotenoidi (od onih vrsta koje djeluju kao antioksidansi),
jabučna i druge organske kiseline, sadrži i brojne mineralne tvari, među kojima
kalij, brom. Jabuka sadrži i do 90% vode, u kojoj su otopljene različite tvari
te prolazi kroz želudac u roku od 15-20 minuta. Zato ju treba jesti prije
obroka ili nekoliko sati poslije. Ako se jede s drugom hranom onda boravi u
želucu i nekoliko sati.
E sad najvažniji dio, sorte jabuka! Koliko ste samo puta došli u trgovinu i vidjeli predivnu jabuku i mislili koliko je onda okus božanstven...i onda došli kući, zagrizli i skoro bacili cijelu vreću jabuka u kantu koliko je ''groznog'' okusa.......sorata jabuka ima mnogo, ja ću Vam opisati nekoliko, one koje najčešće možete naći po supermarketima!
E sad najvažniji dio, sorte jabuka! Koliko ste samo puta došli u trgovinu i vidjeli predivnu jabuku i mislili koliko je onda okus božanstven...i onda došli kući, zagrizli i skoro bacili cijelu vreću jabuka u kantu koliko je ''groznog'' okusa.......sorata jabuka ima mnogo, ja ću Vam opisati nekoliko, one koje najčešće možete naći po supermarketima!
Možda
najprepoznatljivija od svih jabuka i sigurno jedna od najpoznatijih, Granny Smith! Iako Vam ime možda ne zvuči, kad Vam kažem koje je boje
sigurna sam da će te reći ''Ahaaaa, pa znaam tu'' . Ova pomalo neobična jabuka
privlači oko svojom bojom trave,ili zelena dugo se čuva, te ima svestranost,
koju potrošači vole. Naravno da posoji priča zašto baš Granny Smith......naime,
sjeme ove jabuke završilo je na jednom smetlištu, nitko nije znao čije je to
sjeme i čemu služi, pa su ga tako bacili u smeće. Sjeme je pronašla jedna baka
imenom Maria Ann Smith, i otkrila da je jabuka višenamjenska, odnosno odlična
kako za kuhanje tako i za potrošnju u svježem stanju. Novu je sortu nazvala Granny Smith te je zaslužna za širenje njene popularnosti. Do 60-ih godina
20. stoljeća Granny Smith je postala praktički sinonim za jabuku.....ha da
Supergranny . Znači ona Vam je izrazito zelene boje, i kiselkastog okusa ali
je hrskava i sočna..... Temeljna tamno zelena boja, boja trave, koja
dozrijevanjem postaje svjetlija...i ona Vam je ''zimska'' jabuka .
Nastavljamo
u smjeru zimskih jabuka...na red nam dolazi Idared! Također je fina sočna
i hrskava, njen kaput Vam je žučkaste boje, djelomično ili potpuno prekriven
crvenilom. Idared miriše poput parfema. Hrskavo, blijedo – žuto meso je sočno,
fine, nježne teksture, slatko – kiselkastog okusa i nenametljive arome. Odlična
je jabuka za potrošnju u svježem stanju, voćne salate, kuhanje i pečenje....i
njena glavna prednost je dugo skladištenje.
(Top) Red Delicious jedna je
od najpoznatijih američkih sorti jabuka. Red Delicious i Golden Delicious u
samoj osnovi različite su sorte, iako dijele slično ime. Okus je istovremeno
sladak i umjereno blag sa hrskavim i sočnim mesom, visokim sadržajem šećera i
niskim postotkom kiseline. Boja je intenzivno tamnocrvena i sjajna....ja volim
reći da je to jabuka koju je zagrizla Snjeguljica .
Evo
obećajem da je ovo zadnja sorta....iako ih ima mali milijun (ne baš doslovno)
ove koje sam Vam spomenula su jedne od najzastupljenijih koje možete naći po
trgovinama...trenutno ..
Ova izuzetno atraktivna jabuka dolazi sa Novog Zelanda, Gala sjedinjuje moderno i tradicionalno roditeljstvo......i sad
pitanje ''jel ona malo skrenula s teme??!!'', nisam, i dalje smo na
jabukama.....kažemo da je ona spoj modernog i tradicionalnog jer je spoj
zlatnog delišesa i Kidd’s Orange Red....eto vidite da ne trabunjam :P. Kada ju
je probao, redatelj Gospodara Prstenova Peter Jackson tražio je isključivo ovu
sortu za cijeli filmski set. To je vrlo aromatična jabuka. Njeno bijelo meso je
hrskavo i sočno, te je onog blagog, slatkog i posebno osvježavajućeg okusa
kakav preferiraju izbirljivi sladokusci. Veličina ploda, tanka kožica i naročito
blagi okus, čine je pravim izborom za djecu. Idealna je za pite i kolače, a
kada je hladna nudi idealnu zamjenu za osvježavajuća pića. Temeljna je žuta s
pramenovima crvenila na sunčanoj strani – sorta je slabo stabilna, pa postoji
niz bolje obojanih crvenih mutanata npr. Gala Must, Royal Gala, Galaxy.
Jabuke su veoma zdrave i smanjuju rizik od Alzheimerove i
Parkinsonove bolesti te promjena u mozgu izazvanih starenjem. Budući da su
bogate vlaknima, također pomažu pri mršavljenju i održavanju tjelesne težine
jer brzo stvaraju osjećaj sitosti, a bez uzimanja gomile kalorija. Ljudi koji
pojedu barem jednu jabuku na dan imaju 28 posto manju mogućnost da obole od
dijabetesa tipa 2.
Iako nije zamjena za pranje zuba, jabuka sprečava karijes.
To je zato što potiče lučenje pljuvačke, a to smanjuje razine bakterija u usnoj
šupljini. Štetne tvari iz teške hrane i alkoholnih pića zadržavaju se u jetri. Jedan od najbolji
načina čišćenja jetre je jedenje jabuka i drugog voća.
Jabuke jačaju tjelesni imunitet te tako olakšavaju borbu
protiv bolesti, sprečavaju pojavu žučnog kamenca. Zbog obilja vlakana, jabuke
pomažu kod hemeroida i probavnih problema.
Jeste li znali? Svježa jabuka pluta u vodi zato jer 25% njezinog volumena čini zrak. abuke dozrijevaju 6 do 10 puta brže na sobnoj temperaturi nego u hladnjaku. U kineskoj kulturi, riječ za jabuku je 'ping' što je ujedno i riječ za mir. To je razlog zašto su jabuke popularan poklon kad posjećujete nekog u Kini. ...ne vole Kinezi samo rižu! :D
I za kraj, poznata Vam je ona izreka: ''jedna jabuka na dan, drži doktora van” tako da zagrizite komad jabuke i protjerajte sve vaše neprijatelj, efikano, brzo, i najvažnije bezbolno i zdravo!
Nema komentara:
Objavi komentar