petak, 20. ožujka 2015.

Uzrok gravitacije?


Kao prvo želim Vam čestitati prvi dan Proljeća! Dočekali smo ga, napokon, a imali smo i priliku gledati kako Mjesec pleše valcer oko Sunca, nešto prekrasno wink. Počinje za mene najraskošnije doba u godini, kad sve cvijeta, buja, miriše, leti.....nije ni prevruće, a ni prehladno.....kad sunce zagrije u hladu se još uvijek možete pomalo i smrznuti, savršen omjer topline i hladnoće....kao da su stvorili neki tajni pakt o dobrosusjedskim odnosima i nema rasprave ni sudskog tuženja...svatko je dobio svoj dio kolača! wink  Iako je počelo proljeće, nemamo još uvijek nikakvog ''svježeg'' voća kojeg možemo direktno ubrati pa se najčešće prepuštamo u ruke trgovinama i njihovim ponudama. Tako je u zadnje vrijeme na akciji ''zimsko'' voće; banane, mandarine, naranče, a možete naravno naći i jabuke. Dana ću upravo pričati o jabukama o svim velikim zavjerama o štetnim tvarima u kori i ono najvažnije, malo ću Vam opisati sorte koje vrlo lako izgledom možete sami prepoznati.....pa pri kupovini možete znati hoćete li konzumirati slatku ili kiselu jabuku! wink

Znate da je  Isaac Newton otkrio zakon gravitacije kad mu je jabuka pala na glavu? Priča kaže da se Issac Newton odmarao ispod stabla kad mu je jabuka pala na glavu i to mu je pomoglo da otkrije zakon gravitacije.....znači ako mene pogodi jabuka u glavu i ja ću postati pametna? rofl



Jabuka (Malus domestica) pripada porodici Rosaceae (ružama)....sjetite se da, kad smo objašnjavali cvijet ruže upravo smo ga usporedili sa cvijetom jabuke wink.  Ona je najrasprostranjenija voćka, a Karlo Veliki je naredio sadnju jabuka u njemačkim zemljama oko 800. godine, a oko 1600. godine bilo je poznato gotovo 200 sorti jabuka. Iz vremena Starog Rima potječe uzrečica ''ab ovo usque ad mala'', što znači od jajeta sve do jabuke. Tada je bilo uobičajeno obrok započeti jajetom, a završiti jabukom!



To je stablo bogate krošnje, ponekad i do 10 m visoko. Ovalni, kožnati listovi na kratkoj su peteljci, slabo zašiljeni, tupo rebrasti...znači ne možete se porezati na njih wink. Bijeli cvjetovi izvana su ružičaste boje, imaju 5 latica. Prema vremenu sazrijevanja razlikujemo rane ili ljetne, srednje rane ili jesenske, te kasne ili zimske jabuke. Po obliku se dijele na okrugle, šiljate, plosnate, rebraste, bez rebara, s dubokom ili plitkom čašicom. Dijele se i po boji i svojstvu pokožice ploda na crvene, žute, šarene, obojene kao mramor, odnosno, glatke, sjajne, hrapave, i masne jabuke.


Važniji sastojci u plodu su pektini (vrsta vlakna, najviše u voćnoj kori, s važnim mnogostrukim djelovanjem, naročito jer vežu i odstranjuju iz crijeva razne otrove te smanjuju štetni kolesterol, upijaju štetna zračenja, zarobljuju patogene bakterije), karotenoidi (od onih vrsta koje djeluju kao antioksidansi), jabučna i druge organske kiseline, sadrži i brojne mineralne tvari, među kojima kalij, brom. Jabuka sadrži i do 90% vode, u kojoj su otopljene različite tvari te prolazi kroz želudac u roku od 15-20 minuta. Zato ju treba jesti prije obroka ili nekoliko sati poslije. Ako se jede s drugom hranom onda boravi u želucu i nekoliko sati.
E sad najvažniji dio, sorte jabuka! Koliko ste samo puta došli u trgovinu i vidjeli predivnu jabuku i mislili koliko je onda okus božanstven...i onda došli kući, zagrizli i skoro bacili cijelu vreću jabuka u kantu koliko je ''groznog'' okusa.......sorata jabuka ima mnogo, ja ću Vam opisati nekoliko, one koje najčešće možete naći po supermarketima! wink





Možda najprepoznatljivija od svih jabuka i sigurno jedna od najpoznatijih, Granny Smith! Iako Vam ime možda ne zvuči, kad Vam kažem koje je boje sigurna sam da će te reći ''Ahaaaa, pa znaam tu'' .wink Ova pomalo neobična jabuka privlači oko svojom bojom trave,ili zelena wink dugo se čuva, te ima svestranost, koju potrošači vole. Naravno da posoji priča zašto baš Granny Smith......naime, sjeme ove jabuke završilo je na jednom smetlištu, nitko nije znao čije je to sjeme i čemu služi, pa su ga tako bacili u smeće. Sjeme je pronašla jedna baka imenom Maria Ann Smith, i otkrila da je jabuka višenamjenska, odnosno odlična kako za kuhanje tako i za potrošnju u svježem stanju. Novu je sortu nazvala Granny Smith te je zaslužna za širenje njene popularnosti. Do 60-ih godina 20. stoljeća Granny Smith je postala praktički sinonim za jabuku.....ha da Supergranny wink. Znači ona Vam je izrazito zelene boje, i kiselkastog okusa ali je hrskava i sočna..... Temeljna tamno zelena boja, boja trave, koja dozrijevanjem postaje svjetlija...i ona Vam je ''zimska'' jabuka wink.




Nastavljamo u smjeru zimskih jabuka...na red nam dolazi Idared Također je fina sočna i hrskava, njen kaput Vam je žučkaste boje, djelomično ili potpuno prekriven crvenilom. Idared miriše poput parfema. Hrskavo, blijedo – žuto meso je sočno, fine, nježne teksture, slatko – kiselkastog okusa i nenametljive arome. Odlična je jabuka za potrošnju u svježem stanju, voćne salate, kuhanje i pečenje....i njena glavna prednost je dugo skladištenje. wink




Jonagold je nastao križanjem dviju jabuka...pa za ovu sortu vole reći da je ona 2u1. Medeno sladak okus Golden Deliciousa i živahan kiselkasti okus Jonathana,  od kojih je nastala, Jonagold čine izvrsnom slatko-kiselkastom desertnom jabukom. Tekstura njenog mesa naročito je hrskava i sočna. Odlična je jabuka za jelo, voćne salate i pečenje! Temeljna boja zelenkastožuta, dozrijevanjem postaje žuta, s pokrovnom crvenom bojom....slična je dosta Idaredu ali je Idared sjajna...a ova je više mat boje....za Vas muške, nije metalik boje auto nego onako one druge bez sjaja wink.



Eureka! Pronašao sam je! To su bile riječi Paula Starka iz Rasadnika braće Stark, znate kako možete zapamtiti tko je otkrio ovu jabuku, ako gledate Game of thrones wink, kada je zagrizao ovu jabuku u voćnjaku Andersona Mullinsa 1914. godine. I stvarno, pravo je zlato pronašao na brežuljcima Zapadne Virginije tog posebnog dana. “S ovom jabukom u ruci ne možete biti sigurni da li pijete šampanjac ili jedete jabuku!“, oduševljeno je izjavio Stark. Od tada pa sve do danas, ova je jabuka stekla zavidnu popularnost među potrošačima te se uzgaja u svim glavnim, toplim uzgojnim područjima svijeta.....pretpostavljate da je riječ o Golden DeliciouswinkTo je jabuka koju je vrlo lako zavoljeti. Kožica ploda je nježna i tanka, meso je čvrsto, hrskavo i sočno. Okus je blag, ne napadan, no iznimno sladak; medeno sladak – često stoji u opisu. Odlična je desertna jabuka, no vrlo dobra i za voćne salate, kuhanje, pečenje. Temeljna zelenožuta boja u vrijeme berbe čuvanjem postaje žuta!



(Top) Red Delicious jedna je od najpoznatijih američkih sorti jabuka. Red Delicious i Golden Delicious u samoj osnovi različite su sorte, iako dijele slično ime. Okus je istovremeno sladak i umjereno blag sa hrskavim i sočnim mesom, visokim sadržajem šećera i niskim postotkom kiseline. Boja je intenzivno tamnocrvena i sjajna....ja volim reći da je to jabuka koju je zagrizla Snjeguljica yes.


Evo obećajem da je ovo zadnja sorta....iako ih ima mali milijun (ne baš doslovno) ove koje sam Vam spomenula su jedne od najzastupljenijih koje možete naći po trgovinama...trenutno ..wink Ova izuzetno atraktivna jabuka dolazi sa Novog Zelanda, Gala sjedinjuje moderno i tradicionalno roditeljstvo......i sad pitanje ''jel ona malo skrenula s teme??!!'', nisam, i dalje smo na jabukama.....kažemo da je ona spoj modernog i tradicionalnog jer je spoj zlatnog delišesa i Kidd’s Orange Red....eto vidite da ne trabunjam :P. Kada ju je probao, redatelj Gospodara Prstenova Peter Jackson tražio je isključivo ovu sortu za cijeli filmski set. To je vrlo aromatična jabuka. Njeno bijelo meso je hrskavo i sočno, te je onog blagog, slatkog i posebno osvježavajućeg okusa kakav preferiraju izbirljivi sladokusci. Veličina ploda, tanka kožica i naročito blagi okus, čine je pravim izborom za djecu. Idealna je za pite i kolače, a kada je hladna nudi idealnu zamjenu za osvježavajuća pića. Temeljna je žuta s pramenovima crvenila na sunčanoj strani – sorta je slabo stabilna, pa postoji niz bolje obojanih crvenih mutanata npr. Gala Must, Royal Gala, Galaxy. yes


Jabuke su veoma zdrave i smanjuju rizik od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te promjena u mozgu izazvanih starenjem. Budući da su bogate vlaknima, također pomažu pri mršavljenju i održavanju tjelesne težine jer brzo stvaraju osjećaj sitosti, a bez uzimanja gomile kalorija. Ljudi koji pojedu barem jednu jabuku na dan imaju 28 posto manju mogućnost da obole od dijabetesa tipa 2.
Iako nije zamjena za pranje zuba, jabuka sprečava karijes. To je zato što potiče lučenje pljuvačke, a to smanjuje razine bakterija u usnoj šupljini. Štetne tvari iz teške hrane i alkoholnih pića  zadržavaju se u jetri. Jedan od najbolji načina čišćenja jetre je jedenje jabuka i drugog voća.


Jabuke jačaju tjelesni imunitet te tako olakšavaju borbu protiv bolesti, sprečavaju pojavu žučnog kamenca. Zbog obilja vlakana, jabuke pomažu kod hemeroida i probavnih problema.

Jedenje jabuka može smanjiti rizik od raka gušterače za čak 23 posto, a učinkovite su i u sprečavanju raka dojke, debelog crijeva i drugih vrsta raka, pokazuju istraživanja.. Kora se može jesti ako jabuke nisu prskane.....jeste li znali da se najveća količina minerala i vitamina C nalaze upravo u kori jabuke, smatra se da je upravo kora, najzdraviji dio jabuke....naravno ako nije prskana! yes




Jeste li znali? Svježa jabuka pluta u vodi zato jer 25% njezinog volumena čini zrak. abuke dozrijevaju 6 do 10 puta brže na sobnoj temperaturi nego u hladnjaku. U kineskoj kulturi, riječ za jabuku je 'ping' što je ujedno i riječ za mir.  To je razlog zašto su jabuke popularan poklon kad posjećujete nekog u Kini. ...ne vole Kinezi samo rižu! :D
 I za kraj, poznata Vam je ona izreka: ''jedna jabuka na dan, drži doktora van” tako da zagrizite komad jabuke i protjerajte sve vaše neprijatelj, efikano, brzo, i najvažnije bezbolno i zdravo!wink mah






Nema komentara:

Objavi komentar