Kad god vidim ovo Sunce, dan mi odmah postaje ljepši, brige
manje, a teret lakši! Kad gledam ovo plavetnilo i travu prošaranu bijelim
tratinčicama, nekako se zamislim da sam u nekom čarobnom rajskom vrtu....misli
mi tada često odlutaju na prekrasne i bajkovito uređene vrtove, biljke su moj
psihijatar, one umiruju i liječe. Ako ne vjerujete, izazivam Vas da kad krenu
proljetni radovi uzmete lopaticu i vrtne škare i bacite se na posao, vjerujte
mi poslije tog posla osjećat' će te se preporođeno.
Ipak, ako ste više od onih
koji se dive, a nisu majstori za alatom, ne brinite i Vi možete uživati u
biljkama. Ja vrlo često u kišnim danima gledam rascvjetanu Provansu ili
Toskanu.....nekad se toliko udubim, da se stopim sa slikom i uživam u
krajoliku. Danas ću Vas provesti Toskanom,
ali ne među cvijećem nego među začinskim biljem. Među mirisima svježe ispečene
pizze, ili mirodijama isprepletenim rižoto, pesto ili nekim drugim talijanskim delikatesnim jelima. Da, današnja začinska biljka ima veze s tjesteninom, a i
pizzom....noup, nije rajčica!
Danas ćemo se družiti, i možda maštom otploviti u susjednu
nam Italiju. Možda Toskanu ne možete posjetiti ali ovaj začin Vas okusima može
''odvesti'' tamo. Njegovo počasno ime je Bosiljak (Ocimum basilicum). On Vam
je grmolika i vrlo mirisna biljka, ovalnih i najčešće zelenih listova. Postoji
oko šezdeset vrsta bosiljka i sve su različite u izgledu i okusu....zašto sam
napisala najčešće zelenih listova, zato jer postoji i kultivar s ljubičastim
listovima .
Stabljika kao i biljka je prekrivena dlačicama, a cvjetovi su mu
sitni bijele ili svjetloružičaste boje. Znate kako meni malo izgleda taj
cvjetić, kao ona divlja kopriva, ona što smo kao mali cuclali med iz nje . Cijela
biljka je aromatična, a posebno listovi koji imaju slatkast aromatičan, oštar
okus. Sadrži eterična ulja, tanin saponin i gorke tvari.
Što su sorte bosiljka niže, to su aromatičnije. Mediteranski
bosiljak ima blagi okus limuna i omiljen je začin. Kao začin koriste se osušeni
cijeli ili usitnjeni listovi i cvjetni vršci bosiljka, a najbolji su svježi
listovi. Bosiljak ubran u srpnju, u vrijeme cvatnje, ima veću ljekovitost od
onog ubranog u jesen.
Raste u
raznim dijelovima svijeta, a prvotno je uzgojen u tropskoj Aziji, A ne u Italiji,
kako bi mnogi mogli pomisliti . Prvi
pisani trag o bosiljku star je četiri milenija i potječe iz starog Egipta.
Riječ bosiljak (tal. basilico, engl. basil) dolazi od grčkog basilikon, što znači kraljevski i
odražava poštovanje drevnih kultura prema ovoj biljci. ...a jela koja sadrže bosiljak nazvani su kraljevskim obrokom!
Jedna legenda kaže da je
bosiljak mogao ubrati samo bizantski car sa zlatnim srpom.
Za vladavine Julija Cezara postoji
legenda koja kaže da su grmovi bosiljka rasli oko mjesta gdje je sv. Helena,
putujući Svetom zemljom 326.-328. godine, pronašla skriven križ za koji se
vjeruje da je na njemu bio razapet i umro Isus Krist.. Tegle sa bosiljkom zato
se i danas u grčkim pravoslavnim crkvama postavljaju uz oltar, te ga koriste za
aromatiziranje svete vode.
I u starih Grka i Rimljana
bosiljak je biljka bogate simbolike – smatrali su ga simbolom mržnje i
neprijateljstva. U srednjem je pak vijeku u Italiji bio znak ljubavi, pa se i
do danas u toj zemlji i u nekim dijelovima Mediterana očuvao običaj da djevojka
stavljanjem tegle s bosiljkom navečer na prozor signalizira ljubavniku da ga te
noći željno očekuje.
Rimljani su ga
poistovjećivali s ljubavlju i odanošću te se vjerovalo da će muškarac zauvijek
voljeti ženu od koje primi grančicu bosiljka.
Bez obzira na ljubav, na
Mediteranu se tegle s bosiljkom često drže na prozoru jer njegov miris
rastjeruje muhe i komarce, a prije odlaska na spavanje prstima se nježno
protrlja nekoliko listova kako bi jače zamirisali.
Vjeruje se da listovi bosiljka sadrže magičnu moć i koriste
se za pripremanje crvene ljekovite vode. Djevojke su bosiljak nosile u njedrima
kako bi se čim prije udale. U nekim se krajevima svijeta listovi bosiljka
koriste za otklanjanje zlih uroka i kao zaštita protiv zlih duhova.
Glavna je primjena bosiljka
u kulinarstvu i liječenju. Lako ga je uzgojiti pa ga redovno nalazimo u
začinskim gredicama kućnih vrtova, a u stanovima u začinskim teglama. Tijekom hladnih zimskih dana, bosiljak je
savršen borac protiv prehlade i gripa. Mnogi tvrde da je najjači prirodni
antiseptik jer sadrži antioksidanse. Antioksidansi koje prirodno pronalazimo u
bosiljku štite tijelo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, sprečavaju
starenje stanica i nastanak nekolikih vrsta raka.
U narodnoj medicini koristi se protiv kašlja, bubrežnih
bolesti, glavobolje i depresivnih raspoloženja, a čaj od ove biljke koristi se
protiv menstrualnih tegoba, te da bi potakao menstruaciju. Sok od lišća koristi
se protiv hunjavice i upale uha. Bosiljak ima antibakterijska svojstva, jača imunološki
sustav, sprečava oksidaciju kolesterola, štiti
srce i krvne žile, pomaže u borbi protiv infekcija, smanjuje upale uzrokovane
artritisom.....tko bi rekao da običan bosiljak može riješiti sve naše probleme
Suh zrak u sobi bit će pročišćen, ako na radijator stavite
posudu s hladnom vodom u koju ste prethodno potopili bosiljak. Tako potopljen,
može sedam dana osvježavati zrak, a ispuštajući ugodan miris blagotvorno
djeluje na dišne putove. U ovakvom obliku, bosiljak se preporučuje u svim
sobama za spavanje jer opušta živčani sustav, a ublažava i glavobolju.
Mirisni listovi bosiljka koriste se u mnogim kuhinjama i
slažu se s različitim vrstama jela. Da bi zadržali njegov okus, bosiljak
dodajte jelu pri kraju. Kada god možete, izaberite svježi bosiljak, jer ima
intenzivniji okus u odnosu na sušeni.
I za kraj bosiljak je simbol čednosti i djeviičanstva. Ukoliko se poslije svih ovih blagodati koje udi bosiljak niste odlučili da ga uzgajate....pričekajte navalu komaraca, vjerujem da će te ga brzo uzeti sebi .
Nema komentara:
Objavi komentar