nedjelja, 15. ožujka 2015.

Kralj biljaka


Kad god vidim ovo Sunce, dan mi odmah postaje ljepši, brige manje, a teret lakši! yes Kad gledam ovo plavetnilo i travu prošaranu bijelim tratinčicama, nekako se zamislim da sam u nekom čarobnom rajskom vrtu....misli mi tada često odlutaju na prekrasne i bajkovito uređene vrtove, biljke su moj psihijatar, one umiruju i liječe. Ako ne vjerujete, izazivam Vas da kad krenu proljetni radovi uzmete lopaticu i vrtne škare i bacite se na posao, vjerujte mi poslije tog posla osjećat' će te se preporođeno. 

Ipak, ako ste više od onih koji se dive, a nisu majstori za alatom, ne brinite i Vi možete uživati u biljkama. Ja vrlo često u kišnim danima gledam rascvjetanu Provansu ili Toskanu.....nekad se toliko udubim, da se stopim sa slikom i uživam u krajoliku.  Danas ću Vas provesti Toskanom, ali ne među cvijećem nego među začinskim biljem. Među mirisima svježe ispečene pizze, ili mirodijama isprepletenim rižoto, pesto ili nekim drugim talijanskim delikatesnim jelima. Da, današnja začinska biljka ima veze s tjesteninom, a i pizzom....noup, nije rajčica! belj


Danas ćemo se družiti, i možda maštom otploviti u susjednu nam Italiju. Možda Toskanu ne možete posjetiti ali ovaj začin Vas okusima može ''odvesti''  tamo. Njegovo počasno ime je Bosiljak (Ocimum basilicum). On Vam je grmolika i vrlo mirisna biljka, ovalnih i najčešće zelenih listova. Postoji oko šezdeset vrsta bosiljka i sve su različite u izgledu i okusu....zašto sam napisala najčešće zelenih listova, zato jer postoji i kultivar s ljubičastim listovima wink
Stabljika kao i biljka je prekrivena dlačicama, a cvjetovi su mu sitni bijele ili svjetloružičaste boje. Znate kako meni malo izgleda taj cvjetić, kao ona divlja kopriva, ona što smo kao mali cuclali med iz nje wink. Cijela biljka je aromatična, a posebno listovi koji imaju slatkast aromatičan, oštar okus. Sadrži eterična ulja, tanin saponin i gorke tvari.



Što su sorte bosiljka niže, to su aromatičnije. Mediteranski bosiljak ima blagi okus limuna i omiljen je začin. Kao začin koriste se osušeni cijeli ili usitnjeni listovi i cvjetni vršci bosiljka, a najbolji su svježi listovi. Bosiljak ubran u srpnju, u vrijeme cvatnje, ima veću ljekovitost od onog ubranog u jesen.yes


Raste u raznim dijelovima svijeta, a prvotno je uzgojen u tropskoj Aziji, A ne u  Italiji, kako bi mnogi mogli pomisliti rofl.  Prvi pisani trag o bosiljku star je četiri milenija i potječe iz starog Egipta. Riječ bosiljak (tal. basilico, engl. basil) dolazi od grčkog basilikon, što znači kraljevski i odražava poštovanje drevnih kultura prema ovoj biljci. ...a jela koja sadrže bosiljak nazvani su kraljevskim obrokom! wink

Jedna legenda kaže da je bosiljak mogao ubrati samo bizantski car sa zlatnim srpom.

Za vladavine Julija Cezara postoji legenda koja kaže da su grmovi bosiljka rasli oko mjesta gdje je sv. Helena, putujući Svetom zemljom 326.-328. godine, pronašla skriven križ za koji se vjeruje da je na njemu bio razapet i umro Isus Krist.. Tegle sa bosiljkom zato se i danas u grčkim pravoslavnim crkvama postavljaju uz oltar, te ga koriste za aromatiziranje svete vode. wink

I u starih Grka i Rimljana bosiljak je biljka bogate simbolike – smatrali su ga simbolom mržnje i neprijateljstva. U srednjem je pak vijeku u Italiji bio znak ljubavi, pa se i do danas u toj zemlji i u nekim dijelovima Mediterana očuvao običaj da djevojka stavljanjem tegle s bosiljkom navečer na prozor signalizira ljubavniku da ga te noći željno očekuje. kiss

Rimljani su ga poistovjećivali s ljubavlju i odanošću te se vjerovalo da će muškarac zauvijek voljeti ženu od koje primi grančicu bosiljka.  kiss

Bez obzira na ljubav, na Mediteranu se tegle s bosiljkom često drže na prozoru jer njegov miris rastjeruje muhe i komarce, a prije odlaska na spavanje prstima se nježno protrlja nekoliko listova kako bi jače zamirisali.thumbup

Vjeruje se da listovi bosiljka sadrže magičnu moć i koriste se za pripremanje crvene ljekovite vode. Djevojke su bosiljak nosile u njedrima kako bi se čim prije udale. U nekim se krajevima svijeta listovi bosiljka koriste za otklanjanje zlih uroka i kao zaštita protiv zlih duhova. 


Glavna je primjena bosiljka u kulinarstvu i liječenju. Lako ga je uzgojiti pa ga redovno nalazimo u začinskim gredicama kućnih vrtova, a u stanovima u začinskim teglama. yesTijekom hladnih zimskih dana, bosiljak je savršen borac protiv prehlade i gripa.thumbup Mnogi tvrde da je najjači prirodni antiseptik jer sadrži antioksidanse. Antioksidansi koje prirodno pronalazimo u bosiljku štite tijelo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, sprečavaju starenje stanica i nastanak nekolikih vrsta raka.yes

U narodnoj medicini koristi se protiv kašlja, bubrežnih bolesti, glavobolje i depresivnih raspoloženja, a čaj od ove biljke koristi se protiv menstrualnih tegoba, te da bi potakao menstruaciju. Sok od lišća koristi se protiv hunjavice i upale uha. thumbupBosiljak  ima antibakterijska svojstva, jača imunološki sustav, sprečava oksidaciju kolesterola, štiti srce i krvne žile, pomaže u borbi protiv infekcija, smanjuje upale uzrokovane artritisom.....tko bi rekao da običan bosiljak može riješiti sve naše probleme wink


Suh zrak u sobi bit će pročišćen, ako na radijator stavite posudu s hladnom vodom u koju ste prethodno potopili bosiljak. Tako potopljen, može sedam dana osvježavati zrak, a ispuštajući ugodan miris blagotvorno djeluje na dišne putove. thumbupU ovakvom obliku, bosiljak se preporučuje u svim sobama za spavanje jer opušta živčani sustav, a ublažava i glavobolju.yes


Mirisni listovi bosiljka koriste se u mnogim kuhinjama i slažu se s različitim vrstama jela. Da bi zadržali njegov okus, bosiljak dodajte jelu pri kraju. Kada god možete, izaberite svježi bosiljak, jer ima intenzivniji okus u odnosu na sušeni.yes njami


I za kraj bosiljak je simbol čednosti i djeviičanstva. Ukoliko se poslije svih ovih blagodati koje udi bosiljak niste odlučili da ga uzgajate....pričekajte navalu komaraca, vjerujem da će te ga brzo uzeti sebi .belj mah









Nema komentara:

Objavi komentar