Papar je porijeklom iz Azije, a još od antičkog doba uzgaja se u svim zemljama s toplom tropskom klimom. On je višegodišnja drvenasta zimzelena penjačica koji može doseći i visinu od 15 m. Grozdovi papra su vrlo sitni, i rastu po principu ribizla. (ne brinite za sve vas koji ne znate kako to izgleda biti će slike ). Kora mu je naborana, tvrda i suha, kao da ima izbočene debele žile po sebi koje su odrvenjele!
Papar uz škrob, smolu
i ulje sadrži i piperinsku kiselinu, koja papru daje karakterističan okus. Ja
sam prije, dok nisam upisala fakultet, mislila da su crveni, bijeli, zeleni
papar zapravo različite vrste crnog papra, kao npr što su imamo različite vrste
rajčice....kad ono BIIIP. Odgovor je netočan!
Boja ovisi o stupnju zrelosti samog ploda, što znači da su
različite vrste papra, koje nam se nude u prodavaonicama, ubrane u različito
vrijeme, ali s iste biljke!
Plodovi zelenog i crnog papra se beru nezreli, ali
dok se crni papar pet dana suši na suncu, zeleni prolazi kroz marinadu od soli.
Bijeli papar se dobiva od zrelih plodova koji prilikom žetve
imaju crvenu boju. Slijedi postupak pranja u vodi nakon kojeg se crvena ljuska
odvaja od bijele jezgre....znači jedini papar koji je ubran zrel je onaj crvene
boje!
Za razliku od zelenog, crnog i bijelog, crveni
papar ne potječe od biljke "Piper nigrum" već raste na brazilskom
stablu papra te se, poput crnog papra, suši na otvorenom. Crveni papar bere se u
jesen, i tada mu je zrnje roza boje, izležavanjem na Suncu naravno dovodi da papar izgori, jer ne koristi zaštitnu kremu za sunčanje pa dobije crvenu boju
koju poznajemo.
Papar se kao začin počeo koristiti još u vrijeme
starih Grka, a posebno popularan je bio među Rimljanima koji su ga stavljali i
u mlijeko i med. Bio je skup te se povremeno koristio kao sredstvo plaćanja. U
proizvodnji papra danas prednjače Vijetnam, Indonezija, Indija, Brazil i
Malezija. Godišnje se proizvede oko 200.000 tona papra, od čega najmanje
crvenog.
S otkrićima morskih putova postao je najtraženiji
začin koji se u vrijeme kuge i kolere plaćao u zlatu. U trgovini mirodijama s
Istoka papar zauzima vodeće mjesto i njime zapravo započinje povijest ostalih
mirodija u Europi. Domovina papra je Indija, u kojoj su i pronađeni najstariji
zapisi o njemu u indijskim sanskrtskim dokumentima. Indijci ga nazivaju pipali,
Perzijanci pippari, stari Grci peperi, a stari Rimljani piper, od koje je
riječi i nastao današnji naziv, biber ili papar.....a ja Vam stavljam precool paprenke za mučenje papra buahahaha
Papar također pomaže i u očuvanju boje odjeće tako da u jednom pranju koristite jednu punu žlicu papra i on će spriječiti da vatreno crvena ili lijepa žuta boja postane isprana i blijeda.
Nema komentara:
Objavi komentar