Ako Vam ova slika ne prouzrokuje prekomjernu proizvodnju
slina na rubovima usana, onda ne znate što je savršena hrana. Svakako Vam
predlažem da probate, vjerujte mi kad jednom probate taj savršeni slavonski
sendvič, nikad Vam više život neće biti isti....u pozitivnom smislu naravno,
odjednom će Vam život dobiti smisao....No dobro sad da Vam napokon
predstavim tu savršenu biljku koja ide uz ovaj sendvič. Netko je svrstava u
povrće, a netko u voće, i tu dilemu ćemo razriješiti, ne brinite. Za početak
bitno je da znate da pričam o Paradajzu, i briga me što se gramatički kaže
Rajčica, za mene je to paradajz!
Rajčica (Solanum lycopersicum ) je jednogodišnja biljka,
što znači da ukoliko je želite imati, morate ju svake godine iznova
posaditi! Stabljika je zeljasta, visoka,
ako imate dobru, zemlju, bogatu gnojivima (prirodnim je najbolje) može Vam
izrasti i do 3 m, bitno je da uz stabljiku postavite letvice ili nekakve šipke,
za koju će te vezati stabljiku, da se ne lomi! Zašto bi se lomila? Zbog težine plodova
! Stabljika je dlakava kao i listovi, koji su rascjepani.....dakle
rascjepani? Šta bi to trebalo značiti? Šta netko uzeo sjekiru pa rascjepao? To
Vam znači da je list podjeljen na nekoliko dijelova, nije kao jedan list kao
kod tulipana npr, nego je razdijeljen na nekoliko dijelova, kao primjer kod
maslačka ili onaj list javora što se nalazi na zastavi Kanade! E tako sad znate....dalje, cvijetovi su mu žuti, koji se sami oprašuje i iz njega se razvija
plod, koji je prvo zelen pa sa suncem prelazi u žućkastu i na kraju u crvenu
boju, za onu našu ''klasičanu'' rajčicu....
Botanički gledano, voće nastaje od oplođenog cvijeta. U tom
kontekstu i brzom vizualnom procjenom može se zaključiti kako je rajčica voće.
S druge strane, povrće nema strogu botaničku odrednicu, već se u prehrani ljudi
uobičajno određuje na temelju kulturološke i kulinarske tradicije. Povrće se
općenito poslužuje u sklopu glavnog jela, dok je voće slatko i obično se
konzumira kao desert.
Kroz povijest su se rajčice češće klasificirale kao voće.
Međutim, u jednom je trenutku nametnut porez na određeno povrće i dvostruki
identitet rajčice se pokazao ekonomski važan. Rasprava radi li se o voću ili
povrću, u Americi je dospjela do vrhovnog suda na kojem je 1893. godine
donešena odluka da je rajčica povrće i od tada se tako klasificira no time se
nije promijenila njena botanička definicija.....tadam razotkrili smo i to
veliko pitanje!
Također valja spomenuti i da postoji veliki broj vrsta
rajčice, koje se razlikuje od oblika preko boje i veličine do okusa i izgleda.
Ja ću Vam ih neke navesti, ako koju zaboravim slobodno mi recite pa nadopunim. Prvo mjesto predajem našoj ''običnoj'' okrugloj crvenoj rajčici, zatim imamo; ''White wonder'' ona Vam je isto okruglasta ali je svijetlo žute boje i od nje
možete raditi bijelu salsu, ''Brandywine''
je slatkasta i idealna je za raditi sendviče, to vam je ova gore u
košari, kao naborana što izgleda, ''Evergreen'' je srednje slatkasta i zelene je
boje, ''Marvel stripe'' je isto naborana ali je žute boje, slatkasta i izrazito
mekana; ''Sun gold'' su Vam kao male cherry rajčice ali su narančasto žute
boje, slatke i idelne za grickanje;
zatim kod nas poznato ''Volovsko srce'' Vam je ona nepravilnog oblika,
ružičasto-ljubičaste boje, naaaajslađe što sam ikad jela, ''Kozje sise'' su Vam one
dugoljaste, imate čak i tamnoljubičaste rajčice, nažalost nisam ih vidjela u
našim krajevima i dr.....da ne nabrajam sve evo slikica, a da vidite...
Vjerujem da svi poželimo imati ovo povrće u svom vrtu, i da
se oni koji imaju svoje bašće uvijek odlučuju za sadnju paradajza, jer za
razliku od paprike nema toliko velike zahtjeve za vodom, čak dapače više mu
odgovara suša nego poplava za razliku od paprike, a u rodu su! Međutim ima
nas koji nemamo bašću, a neki nemaju čak ni dvorište i zbucani su u velikim
betonskim kutijama, koje ljudi nazivaju neboderima......i kako da oni tamo
imaju paradajz?....e pa da Vas odmah razveselim, kažem Vam da je
moguće.....nije nužno saditi paradajz u bašću, njega možete saditi u lonce, pa
čak i da visi sa stropa....znam čini Vam se nemogućim....pa pogledajte sami
Da, da dobro vidite, moguće ga je uzgojiti i kao
stablo.....samo ''krošnju'' gore morate pričvrstiti za mrežu, privezati i tadam
imate stablo paradajza!
Rekli smo da je u rodu s parpikom, a znate li da je
najbliskija s krumpirom...da pripadaju svi skupa porodici Solanaceae. Znate kako
s nekim bratom ili sestrom možete biti povezani više nego s drugima? Tako je to
i kod biljaka.....i upravo su se njih dvoje spojilo (ovo nije incest) na sreću
svih nas, ovaj način spajanja nije štetan nego dapače vrlo koristan.....sPojili
smo dvije biljke iz iste porodice i dobili TomTato....rajčicu u krošnji, krumpir
u korijenu JEDNE BILJKE.....ide slika....i dap to su prvi napravili Britanci :) (I ovo je moj dečko prije otkrio od mene, a ja kao poljoprivredni završila pa sram me bilo )
Osim što je ukusna, rajčica je i vrlo ljekovita. Najpoznatija
korist rajčice je što sadrži likopen, najjači antioksidans iz skupine
karotenoida, koji pomaže u borbi protiv nakupina stanica raka. Naše tijelo ne
proizvodi likopen, zato su nam potrebni drugi izvori ovog moćnog antioksidansa.
I dok ga sadrže i drugo voće i povrće (lubenica, crveni grejp), nijedno voće
ili povrće nema toliko visoku koncentraciju kao rajčica!!
Uz vitamine E i B1, u plodovima su sadržane i značajne
količine mangana, željeza i bakra. Sok od rajčice snižava krvni tlak, a
povisuje izlučivanje želučanih i crijevnih probavnih sokova, olakšava probavu.
Ne biste vjerovali, ali ako konzumirate rajčicu svaki dan, smanjujete pojavu
depresije za oko 52%. Izrazito je dobra za muškarce, jer smanjuje mogućnost od
oboljenja raka prostate.
Ono što možda niste znali jest da su stabljika, listovi i zeleni,
nezreli plodovi rajčice otrovni jer sadrže alkaloid solanin, koji se ne
razgrađuje ni vrenjem ni kuhanjem.....sad će netko reći '' OMG pa moji kisele
te zelene rajčice, i meni nije bilo ništa'' a to je zato jer se kiseljenjem smanjuje
količina solanina. I tu je srodan krumpiru.
Baš kao i krumpir zbog toga je smatran nepoželjnim povrćem u
kulinarstvu, pa ne čudi da je njegova konzumacija počela tek u
19.stoljeću. U početku se rajčica jela
zelena i to pečena, jer se zreli, crveni plod smatrao trulim i bacali su ga.
Rajčica je podrijetlom iz Perua, s Anda, a uzgojili su je
Azteci u Meksiku. Astetska riječ
“tomatl” znači jednostavno “punašno voće” i španjolski osvajači su ju nazvali
“tomate”. Rajčica je, zajedno s kukuruzom, krumpirom, slatkim krumpirom i čili
paprikom, uvezena u Španjolsku u ranom XVI. stoljeću, a uvezao ju je Kolumbo.
Dodoens, danski travar, detaljno je opisao rajčicu i dao joj
reputaciju afrodizijaka. To objašnjava ime “pomme d’amour” na francuskom,
“pomodoro” na talijanskom, ''pomidoro''
na dalmatinskom....sad znate odakle njima ta riječ koja je potpuno drugačija od
našeg ''paradajza''
I za kraj
zanimljiv način kako brzo isjeći cherry paradajz....bacite pogled na Ninja majstor za paradajz
Odličan članak!
OdgovoriIzbriši