Neka vrućina vani danima proteže svoje ruke i ne
da nam da se odmorimo. Topli, ljetni svibanjski dani...i uvijek će biti onih
koji više vole zimu, poput mene, i oni koji više vole ljeto, dok je svijeta
biti će kukanja neovisno o godišnjem dobu.....no pitate se kakve to sad veze
ima s biljkama i mojim blogom? Za dobro pitanje slijedi još bolji odgovor!! Znate kako su stari ljudi govorili, nema glupih pitanja samo glupih odgovora! Postoji jedna biljčica koja je prisutna tokom cijele godine, da ne bi bilo
zabune, ne raste 365 dana, nego ju možete konzumirati u bilo koje doba dana i
godine, uvijek je tu za Vas.
Ona je veoma čarobna jer uspije u hladnim,
zimskim danima proizvesti takvu toplinu, ponekad kažu paklenu vrućinu i to samo u jednom zalogaju. Začini baš
svako jelo, a ponekad nadjača čak i okus mesa, ha da tko bi rekao da to može
jedna obična biljka?!
Vjerujem da ste već na tragu da otkrijete njen
pravi identitet! Dakle, zanima Vas ime ove biljke koja Vas uspije preznojiti
bez fizičkog rada čak i na -250 C? Dakako njeno ime je Čili paprika
(Capiscum frutesce). Čili je općenito naziv za grupu ljutih papričica gdje se
ubrajaju i naše feferone. Dakle da Vam pojasnim Čili je plod različitih
tropskih vrsta paprike (uključujući i neke varijetete nama poznate domaće
paprike) s vrlo sitnim plodovima koji se suše i melju u prah.
Ima ih na
stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i
ljutine, najčešće crvene ili zelene boje. U najpopularnije vrste ubrajaju se
cayenne, habańero, chipotle, jalapeńo, anaheim, ancho, mađarska paprika. Samo u
Meksiku ima ih više od 150. Jalapenosi i banana chili, koje ponekad zovu i
mađarskim voštanim paprikama, srednje su ljuti i sočni. Poblanosi su također
srednje ljuti, ali meso im nije toliko sočno, dok su serranosi ljuti i manje
sočni.
Pola ovog vjerujem ne možemo ni pročitati, a
kamoli da smo čuli za to...ali vjerujem da ste negdje naletjeli na pojam
''kajanski papar'' i pomislili kakav li je to papar? Odmah da raazbijemo tu
teoriju o papru....cayenne papr je naziv za ljutu papriku, točnije dobije se od
sjemenki koje se nalaze unutar paprike.
Naziv čili potječe od španjolske riječi chile za
tu vrstu paprike, budući da su je Španjolci donijeli u Europu za vrijeme
Kolumbovih putovanja. Šarenilo naziva proizlazi iz doba kada se čili dopremao
iz portugalskih i španjolskih kolonija u Južnoj Americi, Inidiji i Africi, gdje
se i danas uzgaja.
Kako je čili iz porodice
paprike, red bi bio makar da nakratko opišemo i izgled biljke! Biljka je višegodišnji
grm koji naraste do metar visine u loncima, a i do 2 metra u vrtu. Plodovi su
crveni, oko 5-8cm dugi i prelaze razvojne faze mijenjajući boje od zelene, preko
žute do crvene i ljubičaste, ovisno o vrsti.
Svoj ljuti okus papričice duguju posebnom sastojku
koji se zove kapsaicin. Čim više kapsaicina sadrži, tim je paprika ljuća. U
većim količinama kapsaicin peče usne, jezik i grlo te tjera na plač. Većina
ljudi ipak voli umjereno ljuti okus koji poboljšava okus hrane i stimulira
probavu.
Stupanj ljutine se izražava u tzv. Scoville jedinicama (SHU). Obična
paprika ima SHU nula, Jalapeno paprika 3000-6000, dok je najljuća poznata čili
paprika Jolokia, koja se uzgaja u Bangladešu, sjeveroistočnoj Aziji i na Šri
Lanki, a ima SHU preko 1 milijun....mislim da kad pojedete ovu zadnju,
izrastete u zmaja i šikljate vatru! Generalno, čim je papričica (ili umak) ljuća, tim je bolja jer
više ljekovitog sastojka - kapsaicina - sadrži.
Upotrebljava se najčešće kao začin za jela od
povrća, pikantne umake, namaze te kao dodatak kravljem siru i varivima od
paprika i graha, a važan je sastojak čuvenog meksičkog jela Chili con carne.
Sastavni je dio svih ljutih pikantnih umaka, poput currya, tabasca i meksičkih
salsi. Može se kombinirati i sa slatkim namirnicama. Što se čili duže kuha, okus će mu biti jači.
Chili je najpopularniji u kombinacijama s mesom,
a dobro se kombinira i sa jelima od mahunarki. Kada je
ovaj začin u pitanju, manje je više! Tabasco umak koji je na visokoj cijeni,
priprema se od crvene habanere i ima ljutinu 8000 jedinica.
Da bi se prigušila ljutina i osjećaj paljenja u
ustima i želucu, sa čili paprikom treba jesti rashlađeni jogurt kao što to čine
Indijanci ili uz jelo piti pivo kao sto to čine Tajlanđani. Vatru u ustima će
smanjiti i nekoliko gutljaja mlijeka ili nekoliko žlica sladoleda.
Kapsaicin u svjezem i
suhom čiliju može izazvati upalu kože, pa kada radite sa čilijem stavite
rukavice (za svaki slučaj)
Iako je ljuta paprika
jako ljekovita, nemojte pretjerati. Kao i u svemu, u konzumiranju ljutog okusa
potrebna je zlatna sredina. Doktori govore o tome da prekomjerni unos ljutog
može imati negativne posljedice na zdravlje. Dovoljno je da unesete 1-2 žličice
ljute paprike dnevno.
I za kraj bacite pogled na
jedan zanimljivi video malo za nasmijati se i potvrditi sve gore navedeno! Kad Balkanac jede čili papriku!
Nema komentara:
Objavi komentar