četvrtak, 31. prosinca 2015.

Božićni poklon ljubavi


S obzirom da Božić traje tako kratko, točnije jedan dan  nisam imala pretjerano vremena za pisanje još pokoje zanimljive božićne biljčice jer Rudolph i ostatak društva je trebao moju skromnu pomoć oko ukrasa i darova za taj divan blagdan. Međutim, iako je to kalendarski samo jedan dan.....meni je Božić svaki dan, makar 'samo' u srcu, kao i radost, ljubav i zajedništvo....i baš zato ja ću Vas zagnjaviti još pokojom božićnom biljkom jer Božić traje onoliko dugo koliko Vi to želite.  

Ako se pitate koja je biljka danas pod budnim okom nas biljoljubaca onda se sakrijte pod toplu dekicu, uzmite Vaš najdraži okus čaja ili zaronite u veličanstvene mirise svježe kuhane kave, uzmite koji kolačić u ruke, ne brinite neću Vas tužiti nikome, i prepustite se čarima koje ova biljka čuva za Vas...jer samo najvrijedniji par očiju može pročitati božićnu tajnu koju će ova biljka u moje ime ispisati samo za Vas.


Za početak jedna kratka pripovjetka kako je nastao ovaj cvijet.... Meksička legenda kaže da su siromašna djevojčica i dječak  željeli na Badnjak donijeti u crkvu poklon u čast Djevice Marije. Kako nisu imala poklon, otišli  su u crkvu bez ičega. Putem im se javio anđeo i rekao  da ponesu malo korova. Ostala djeca su im se rugala zbog ružnog cvijeta, no na božićno jutro, župnika u selu te sve ostale seljane dočekao je neočekivan prizor. Neugledna biljka preko noći je procvala u predivan cvijet i postala 'zvijezda' čitavih jaslica izgledom. pa su brat i sestra biljci nadjenuli ime 'božićna zvijezda'. Otad božićna zvijezda predstavlja simbol Božića i njome se ukrašavaju domovi i crkve.


Eto ova kratka, ali zanimljiva legenda Vam je otkrila i današnju posebnu gošću na ovom našem malome blogu. Dakle riječ je o Božićnoj zvijezdi, i drugi naziv ne toliko učestal joj je Poinsettia. Ovo drugo ime nije skraćenica njezinog stručnog, latinskog naziva. Ovo ime je dobila prema po Joelu Robertsu Poinsettu koji je uveo ovu biljku u sjevernu Ameriku 1828 godine. Njezino latinsko ime je Euphorbia pulcherrima i vrlo je poseban ''cvijet''. Sad se pitate zašto je ova sad stavila te navodne znakove pod riječju cvijet.....ne brinite dragi moji otkriti ću Vam i tu tajnu. ;) 


Iako je većina Vas ovu biljku vidila kao malu lončanicu u posudi u nekom vrtnom ili trgovačkom centru, ova biljka Vam je u prirodnom staništu zapravo grm, koji može biti ohrabrujuće velik. Grm Božićne zvijezde, za Vas moje pametne matematičke glave, jer ja Vam to nisam ;) njezina veličina Vam je kada spojite dva košarkaša, koji u prosjeku imaju 190 cm cm, i onda im se pojavi neko radoznalo dijete od 120 cm....i eto kad moji digitrončići pozbrajaju to vam je veličina ovog grma....za sve nas kojima je prerano ili matematika jednostavno ne ide, a opet da ne otkrijemo direktno točan rezultat....samo izbrojite prste jedne ruke i to je veličina ovog grma. :) 


No dosta sada ove matematike, ovo je blog o biljkama....dakle, red je da Vam otkrijem zašto sam napisala ''cvijet'' a ne cvijet.....Božićna zvijezda ima veliki broj listova koji su zelene i CRVENE boje....da da, ako Vam nije jasno, malo precizniji hint....one divne crvene ''latice'' zbog kojeg kupujete ovu biljku su Vam zapravo njeni listovi....a njezini pravi cvijetovi Vam se nalaze u sredini, sitne žute boje su...i možda je netko bio poput mene pa pomislio da su mu to prašnici....ali dap, bio bi u krivu, jer Vam je to zapravo cvijet ove zanimljive biljke. 


Ono što mi nazivamo cvijetovima ustvari su prema stručnom nazivu brakteje (lažni cvjetovi crvene, žute, narandžaste, bijele i krem boje). Uloga brakteja je da različitim bojama privuku kukce koji oprašuju biljku.


Vjerujem da ste svi vidjeli da Vam ova biljka, pri svakom njenom prijelomu stabljike...koja je drvenasta, a sad znate i zašto ( jer je po prirodi grm) ispušta mlijeko. Ono što možda niste znali je to da je to mlijeko otrovno....i tako ova naizgled nježna biljka postaje otrovna.  Mliječni sok je otrovan  i može iritirati kožu. Stoga je tijekom orezivanja ili kidanja listova poželjno nositi rukavice, a ako sok dospije na kožu, treba ga isprati hladnom vodom.  Upravo je  Euphorbusu (sjetite se njezinog latinskog imena ;)) omiljeni liječnik numidijskog kralja Jube, prema predaji, prvi upotrijebio otrovan sok božićne zvijezde, i to navodno kao lijek.....ne mogu ga pitati da provjerim informaciju, ali svakako Vam en bi preporučila da krenete njegovim stopama.


E sad jedan mali kutak za sve Vas koji ste probali doržati ovu biljku živom, ali svaki trud i pokušaj Vam je pao u vodu, i nerijetko bi nakon Božića ovaj cvijet završio u kanti za smeće, potpuno uništen. Ne brinite, ova biljka za održavanje iziskuje iskustva i pokoju tajnu koju Vam možda dosad nitko nije otkrio, a ja ću se potruditi olakšati Vam i pomoći s kojom tajnom. Božićna zvijezda Vam je fotoperiodična biljka....a to Vam znači da voli i svjetlo i tamu ali u određenom periodu. Prvo i najvažnije ne voli hladne prostorije, znači ne ju držati blizu otvorenog prozora....odgovara joj neko proljetno vrijeme 15-20 0 C, dalje voli svjetlo, ali ne direktne sunčeve zrake.... 


Stoji li u mračnom i hladnom prostoru ili na propuhu definitivno je osuđena na propast. Također, ne voli mjesta s toplim strujanjem zraka iz različitih klima uređaja. Lončić u kojem stoji potrebno je povremeno zarotirati kako bi biljka sa svih strana dobila ujednačenu količinu svjetlosti i ravnomjerno se razvila. I kod zalijevanja je potrebno biti oprezan - u tanjuriću ispod lončića ne smije ostati vode jer to šteti korijenu, koji je sklon truljenju....Voli vlagu, što znači da je svaki dan treba prskati, ali samo po zelenim listovima, jer crveni listovi ne vole vlagu i zbog nje otpadaju. Zahtjeva najmanje 12 do 14 sati tame svake večeri...i ona voli malo ubiti oko što bi se reklo u narodu. :D Najbolje uspijeva dovoljno udaljena od izvora topline. Osjetljiva je na hladnu vodu, naročito izravno iz vodovoda.

I sad ono što je najvažnije kada Vam ocvjeta, nemojte ju baciti u neku hladnu i mračnu prostoriju i zaboravite ju zalijevati....ne, ne ne.....ona traži nešto niže temperature u tim periodima, znači negdje od 12 do 15 stupnjeva, zalijevati oskudno...znači treset se treba osušiti (treset vam je zemlja u kojoj je posađena) skratite ju na svega nekoliko izboja...


U proljeće ju presadite u novi lončić.....i eto...ako to sve uspijete smatrajte se majstorom i moja kapa do poda. Kažu da je orhideje teško uzgojiti, pihh očito nikad nisu probali sa Božićnom zvijezdom.....ali eto neko zbilja njeguje taj duh Božića bilo u biljci bilo u srcu. :)


Do 1950., ta se biljka nije mogla držati u kući - čim bi došla na suhi zrak, svi bi listovi popadali. Godine 1950., Paul Ecke iz Kalifornije razvio je vrstu koja može podnijeti sobne uvjete i niže temperature. Imao je godinama monopol, jer nije otkrio tajnu, dok jedan sveučilišni profesor 1990-ih nije otkrio fenomen i objavio svima.....

Postoje još brojne legende uz ovu biljku, a ja ću Vam neke od njih i donijeti....Legenda kaže da ova biljka svoj privlačan izgled duguje Asteškoj boginji, kojoj je zbog neuzvraćene ljubavi prepuklo srce te da je iz kapljica njene krvi izrastao vatreni cvijet okružen tamnozelenim listićima. Asteci su ovu biljku kultivirali znatno prije pojave kršćanstva na Zapadu. Asteci su obojene listove ove biljke koristili za dobijanje purpurne boje.


Primjena i upotreba ove biljke je toliko rasprostranjena, kao što ste i pročitali sami Asteci su je izrazito mudro koristili u ono doba. Također je u  Meksiku bila cijenjena kao sveta biljka i koristila se za dekoraciju hramova za vrijeme praznika, kao i za ukrašavanje sobe djevojaka pred udaju. U kršćanskoj religiji, od 17. stoljeća, božićna zvijezda ima simboličko značenje vezano za božićne praznike i Kristovo rođenje, dok se u Americi božićna zvijezda masovno kupuje i poklanja za Božić ali posebno na Dan zahvalnosti.


I za kraj samo je jedno značenje Božićne zvijezde...a to je neizmjerna ljubav. Cvijet je simbol ljubavi prema bližnjima i neograničenog povjerenja.
Vrlo je raširena u Meksiku, što ne čudi s obzirom na porijeklo. Ondje je zovu Flor de la Noche Buena (cvijet svete noći), Francuzi je poznaju kao Etoile d’amour (zvijezda ljubavi), daruju je u prigodi Majčinog dana, a u Peruu i Čileu je zovu Corona de los Andes (vijenac Anda).

Dragi moji vjerni čitatelji želim Vam u slijedećoj godini sreće koliko je stabala na svijetu, želim Vam otpornosti i izdržljivosti baš poput lukave mimoze, želim Vam prilagodljivost i izdržljivost na najsurovijim mjestima baš poput orhideje, želim Vam ljepotu ruža, koja se nanovo budi, sjaji i ostaje ovjekovčana u brojnim spisima baš poput tratinčice. Budite sunce nekom suncokretu, budite oslonac poput obalnih sekvoja svima kojima snaga treba, budite utočište poput jele, smreke i bora nekom nježnom biću...i za kraj budite ljubav poput Božićne zvijezde i samo tako će se ta ljubav utrostručiti....budite promjena koju želite vidjeti u svijetu, želi Vam vaša spisateljica tajanstvenog svijeta biljaka!


Nema komentara:

Objavi komentar