četvrtak, 29. siječnja 2015.

Hrana bogova


To je biljka koja vas nikad neće iznevjeriti. U dobrim i u lošim vremenima, u vrijeme velike tjeskobe ili stresa, kada imate problema i mislite da vas nitko ne razumije, uvijek se možete osloniti na nju, ona ne pita glupa pitanja, ona razumije......možda možete naslutiti o čemu pričam....istina ima ljudi koji ju ne vole, ali mislim da je takvih malo....Ne zauzima puno prostora, imati nju je ponekad, ma koga lažem, imati nju čini vas najboljim prijateljima apsolutno svima....da, da riječ je o čokoladi. wink Možda ste se pitali a odakle ona potječe, kako se radi, i možete li ju vi uzgajati, pa da ne morate trošiti novce na Dorine i Milke wink. Čokolada potječe od kakaovca (Theobroma cacao), i ne biste vjerovali ali na grčkom taj naziv označava ''hranu bogova''.....što dovodi do zaključka, čak i mi kojima matematika ne ide, da smo mi na neki način bogovi, wohooo...zanimljivo otkriće,tko zna što ćemo još zanimljivog otkriti pa stoga krenimo u zanimljivo otkrivanje velikih tajni slatkog drveta i njegovih ''moći''! yes

Slikica za početak, jedan selfie za kakaovac wink



Prema astečkom kralju Montezumi, ovaj je napitak bio rezerviran za ratnike i društvenu elitu, a imao je sakralne i svečane karakteristike....počasno mjesto za počasno drvo! Dakle porijeklo ovog danas za nas blaženog stabla je tropsko područje oko rijeke Amazone i Orinoco, te oko Anda.....nažalost svi znamo kakvi su uvjeti tropa (stalno je vlažno, sparno, kišovito, nema snijega, nema ni grudanja, ali zato ima kakaovca) i zbog toga ovo čokoladno drvo ne možemo uzgajati u svom vrtu....a možda je  i tako bolje, probajte samo zamisliti koliko bi gostiju odjednom imali. rofl Nažalost ''zalihe'' kakaovca se polako istapaju, krče se šume kakaovca i prijeti im izumiranje. Svi znamo kakve pogubne posljedice to ima za čovječanstvo.....valjalo bi smanjiti potražnju za čokoladom, da da znam, ni ja ne znam kako ću.....ali nije nemoguće....bolje svaki dan pomalo pa tako do kraja života, nego sve odjednom pa da poslije cuclamo i žvačemo papuče! rofl


Sad malo povijesti.....ne brinite neće biti dosadno yes
 Prvo europsko susretanje s kakaom imao je Christopher Columbo koji je kakao nazvao "lješnjacima čudesnog izgleda" Upravo je taj Columbo (znam da me ne čuješ ali Hvala ti!) donio sjeme kakaovca na španjolski dvor, a onda je 1519. zloglasni španjolski osvajač Hernando Cortez probao na dvoru kralja Montezume “gorku vodu”. Kad se desetak godina kasnije vratio u Španjolsku, sa sobom je donio i čokoladni napitak nazvan “cho-co-lah-tay”.(šta sad više nije gorka? belj) Kralju Karlu V. čokoladni napitak koji mu je priredio Cortez uopće nije dopao i bio mu je prilično odbojna okusa. Umjesto slatke poslastice kakvu zamišljamo danas, kralj je kušao nešto sasvim drugo.....pitate se što? Cortez je  u čokoladu stavio i puno previše ljutih papričica.....ccc, sram ga bilo rofl


Godine 1615. taj se napitak prvi put pojavio na kraljevskom vjenčanju u Francuskoj....znam da je to bilo davno, ali garantiram da je žena sigurno inzistirala na čokoladnoj svadbenoj torti rofl, a 1662. godine doputovao je, pod nazivom “chocolata”, u Englesku. Čokolada kakvu poznajemo danas je novijeg datuma, i to zahvaljujući Nizozemcu Conradu J. van Houtenu, koji je 1828. godine patentirao hidrauličnu prešu, koja je mrvila zrna kakaovca iz kojeg nastaje kakao prah.....dap dap da nije bilo muškaraca, vjerovatno bi žene prerasle u zmajOve bez čokolade. wink rofl


Ne biste vjerovali ali ta mala čokolada je u biti veliki div, može narasti i do 8 metara, pa se ljudi da dođu do plodova moraju verati po njemu da bi ih ubrali....primjer evolucije čovjeka na djelu wink.... Plod im je jajolikog oblika što i sami vidite, crvenosmeđe do smeđe boje, unutra im se nalazi bijela pulpa, to vam je kao kad otvorite naranču, i onaj dio što jedete vam je pulpa, stručnjaci to nazivaju mesnato usplođe.....i u toj pulpi se nalaze sjemenke....koje dosta podsjećaju na zrna kave, samo veće, one se posebnim postupcima sušenja i prženja prerađuju u dragocjeni kakaoo prah.....evo i sličice yes





Osim čokolade, mast iz sjemenki se koristi kao dodatak različitim kremama (cacao butter), a upravo se taj maslac nalazi i u bijeloj čokoladi. I sad kad vam svi krenu sa spikom da se bijela čokolada radi od mlijeka u prahu i da tu nema ni č od čokolade u biti nisu u pravu....jer ako se tamna i mliječna čokolada dobiju iz sjemena kakaovca a bijela koristi masnoću iz sjemena kakaovca.....onda je ipak i bijela čokolada makar zericu ipak čokolada, a ne samo mlijeko u prahu. winkManje je poznato da je kakao odličan stimulans, tonik i diuretik, laički rečeno  pomaže vam da izbacujete štetne tvari iz organizma.wink



Dati ću vam još odličanih razlog zašto naprosto morate voljeti kakaovac....a to je da kakao sadržava najvišu koncentraciju antioksidanta u usporedbi s bilo kojom namirnicom u svijetu što znači da vas oni čuvaju od bolesti i najvažnije usporavaju i tjeraju ''dosadnjakoviće'' ili ti stručno slobodne radikale koji su glavni uzroci starenja. Znači konzumirajte kakoo i budite mladi! yes....a evo i primjer u kojem agregatom stanju ga možete konzumirati yes


Ova čudesna biljka sadrži i PEA (feniletilamin)....znam da zvuči komplicirano ali to vam je skup spojeva koje naš organizam luči kada smo zaljubljeni, pa stoga ne čudi kako mnogi potrebu za ljubav zamjenjuju čokoladom čiji je glavni sastojak kakao. Zrno kakaa obiluje omega-6 masnim kiselinama koje hrane mozak i pomažu cjelokupnom funkcioniranju organizma.....znači kad učite preporuča se konzumacija čokolade, ali najbolje one tamne sa visokim udjelom kakaa wink U kakau su i hormoni sreće....sad vjerujem da vam je puno jasnije zašto se čokolada toliko konzumira, zašto ju konzumiraju oni koji još čekaju nekoga momka/curu da zamijeni tu čokoladu.....Ona je naprosto prijatelj, ljubavnik, roditelj = 3u1.
wink


Moram vam spomenuti još jednu važnu činjenicu, ovo je biljka koja ne samo da je osvojila cijelu kuglu zemaljsku, zbog nje su se čak vodili i ratovi? Da da, ne moraju se voditi ratovi samo zbog teritorija i ljubavi, nego i zbog čokolade. Naime 1994. godine vodio se Čokoladni rat, kada je EU određivala standarde za čokolade. Belgija, Francuska i Njemačka borili su se da  čokolada mora imati najmanje 50% kakaoa, naravno tome se oštro suprotstavila a tko drugi nego Engleska štiteći svog velikog proizvođača, kompaniju Cadbury čije su čokolade imali manje od 10% kakaoa. Izgledalo je da će pobjediti „jača“ čokolada, ali se Njemačka priklonila Engleskoj. Tako je standard određen na samo 1%...da su makar naši izbori ovako slatki wink


Logično je da se boja čokolade mjeri  postocima kakaovog praha u smjesi - što ga čokolada više sadrži, tamnija je i obratno.


U svakom slučaju ako želite biti mladi, zaljubljeni, sretni, zaštićeni od srčanih udara konzumirajte onu sa većim postotkom kakaa...ako vas zanima još nešto vezano za ovo ''slatko drvo'' bacite oko na Kakaovac- hrana bogova thumbup....I za kraj ukoliko se dokopate ploda kakaovca, i držite to čarobno slatko sjeme u svojim rukama, pročitajte knjigu ''Devet cvjetova žudnje'' i pronađite recept za vlastitu pripremu čokolade. U slast! wink mah

(Čokolada je jeftinija od terapije, a ne treba ni zakazati sastanak s njom belj)


A ja vam ostavljam jedan blog sa finim receptom čokoladnih bečkih kocki (Domaćica), možda nemate novaca otputovati u Beč, ali tko kaže da čokoladni kolač nije karta u taj svijet wink 


Nema komentara:

Objavi komentar