subota, 16. svibnja 2015.

Venerin ledeni vjetar!


Vrijeme je da na scenu u Tajanstveni svijet bilja dođe jedna sezonska biljka, kojoj rijetki mogu odoljeti. Ako se pitate o kojoj je to biljci riječ ja ću Vam dati jedan mali hint za sve one sladokusce vjerujem da će odmah zazvoniti odgovor,hint je Ledeni vjetar! wink Za sve Vas koji možda niste upoznati sa takvim vjetrom koji ''puše'' u ove tople svibanjske dane treba odmah educirati i reći da nije riječ o vjetru nego o neodoljivom kolaču koji u svom sastavu ima upravo biljku o kojoj je danas riječ! wink

Možda poželite pjevušiti uz blog wink ....i čokolada ne razmišljaš dok si mlada ^^

Ako postoji voće neodoljivog izgleda, ugodnog mirisa i zanosnog okusa, koje je ujedno i nadasve zdravo pa čak i ljekovito, onda je to bez premca jagoda. Jagoda (Fragaria) je također svrstana u porodicu ruža (Rosaceae) upravo zbog oblika svog cvjetića. yes

Vjerujem da ste svi vidjeli neku od sorata jagode pa neće biti lako predočiti u glavi ono napisano u tekstu jel tako? wink Dakle, donji su listovi biljaka sastavljeni od 3 liske.....znači jedan list je u pravilu sastavljen od 3 dodatna listića, e te listiće nazivamo liskama. Listovi su blago nareckani, sjajni i prekriveni sitnim dlaćicama. Bijeli sitni cvjetići su sastavljeni od 5 latica i u sredini se nalazi veliki žuti tučak s prašnicima. yes

Od tog cvijeta se razvija plod (jagoda) koji na mesnatom cvjetištu nosi brojne orašćiće....sad se vi pitate kakvi orasi na jagodi?! rofl Znate da na plodu jagode imate kao neke sitne toćkice e to Vam je sjeme jagode.....iako se jagode pretežito presađuju vriježama, moguć je uzgoj i putem sjemena! yes Vriježe su Vam puzajući izdanci....i znate da ih jagoda pusti kao pipke od hobotnice rofl...s njima se uspješno razmnožava! wink


Jagoda nije u pravom smislu riječi voće, već je ona rezultat debljanja cvjetišta latica, koje poprima mesnatu strukturu. A pravi voćni dijelovi su samo njena mala smeđa zrnca, koja pokrivaju površinu tih mesnatih omotača.yes

To bobičasto voće prepuno je iznenađenja. Tako, vjerovali ili ne, među brojnim vrstama jagoda postoje čak bijele i žute, koje se drže osobitim specijalitetom, i čiji se plodovi ubiru sve do jeseni.wink Osim žutih postoje nekoliko desetaka sorata jagoda među kojem su najraširenije Šumske jagode i  Mjesečarke (stalnorađajuće jagode). Šumske jagode su Vam one sitne, naročito mirisne jagode! Najskuplja i najcjenjenija među svim jagodama  je tzv. seligra, plod je veličine mandarine i teži oko 100 g.yes



Iako smo mi navikli da jagode pužu po tlu, one su u pravilu puzavice pa se neke vrste uzgajaju i kao penjačice...zamislite da hodate i berete plodove bez da Vas uhvati bol u leđima zbog saginjanja?! rofl



Zbog svoje jake crvene boje i srcolikog oblika jagoda je bila simbol Venere, boginje ljubavi. Postoje vjerovanja kako je jagoda afrodizijak, a legenda govori, ako dvostruku jagodu podijelite na pola i pojedete sa osobom suprotnog spola, kako ćete se smrtno zaljubiti jedno u drugo.naughty kiss Ako se to i ne dogodi, zacijelo nećete tugovati, jer prema vjerovanju drevnih Rimljana, jagoda otklanja melankoliju. U što doista nemamo razloga sumnjati, jer i sam pogled na nju dovoljan je da nam se osmijeh vrati na lice.yes


Blagodat ukusa koji nam pružaju jagode, trebamo zahvaliti Luju XIV, jer je upravo za vrijeme njegove vladavine, u srednjem vijeku, prvi put došlo do planskog uzgoja ovog crvenog voća. Vjekovima kasnije dolazi do postepenog unapređenja sadnje, a sama masovna proizvodnja naglo se povećava u  20 st.

Prvi pisani dokument o jagodama javlja se 1454. Godine, a čak je i gospodin Shakespeare pisao o jagodi u svom Othellu....skoro pa zbog ovog poželim pročitati Othella...da, dobro ste skužili, skoro! belj

Ono što je iznimno važno za naglasiti je da jagode ne rastu u tropskim krajevima, gotovo su sve rasprostranjene u sjevernom umjerenom pojasu, a samo jedna u Čileu.


Pored toga što su jagode asocijacija za uživanciju po pitanju zaslađivanja i njihova nutritivna vrednost je na visokom nivou, tj. izuzetno su zdrave. Jagoda je bogata vodom (90%), siromašna šećerom (10%), celulozom i masnoćama - to je jedno od najmanje kaloričnih voća. Pa se tako smatra kraljicom ukusne dijete!wink

Kao i u većini biljnih plodova, ima najviše kalija: koji dobro utječe na živčani sustav, dobar je za bubrege i dobar protiv visokog tlaka. Jagoda također sadrži kalcij i fosfor, koji su dobri za kosti, magnezij, koji pomaže u borbi protiv stresa, te željezo, koje daje energiju mišićima. Svježe ubrane jagode mogu poslužiti i za ublažavanje posljedica opeklina na koži.yes

Tako mala, a tako važna thumbup:
  •   povećava cjelokupnu prirodnu obranu organizma
  •   posjeduje neka baktericidna svojstva
  •   diuretična je i lagano laksativna
  •   vrlo osvježavajuća i otvara apetit
  •   učinkovita je u liječenju fizičke i psihičke slabosti

Jagodama se možete poslužiti i za uljepšavanje, što ne znači da biste se poput čuvene Madame Tallien iz Napoleonovog društvenog kruga, trebali kupati u soku načinjenom od desetak kilograma jagoda. naughty


Budući da čisti i njeguje kožu te ju, zahvaljujući vitaminu C i A održava glatkom i napetom, bit će dovoljno da jednom do dvaput tjedno stavite na lice jagode izrezane na kolutiće, ili od njih načinite kašastu masku, koju ćete poslije isprati prvo mlakom, a zatim hladnom vodom.thumbup


Trljate li njima zube, uklonit ćete zubne naslage i zube učiniti bjeljima. 
Žensku populaciju zacijelo će razveseliti podatak da jagode mogu pomoći u borbi protiv celulita.naughty

Fragaria vesca je latinski naziv divlje, šumske jagode. Ime potječe od latinske riječi - "grafare", koja upozorava na ugodnu aromu ne samo plodova, već i listova. Kad se listićima ovog voća odstrane peteljke, od njih se može pripremiti ukusan čaj koji miriše na limun. Čaj pripremljen od tri grama listova divljih jagoda i 4 dl vode poboljšava probavu i apetit, a u isto vrijeme ublažava nesanicu. Zbog visokog sadržaja tanina listovi se smatraju lijekom protiv svih vrsta upala probavnog sustava.thumbup


Ali, oprez, jagoda spada u namirnice koje oslobađaju histamine: otpuštajući histamin u organizam, izaziva, kod osoba s predispozicijom, pojavu alergija, osobito urtikariju, s kojom se treba boriti na način da priviknemo organizam da jede jagode (naravno postepeno...)!Eto sad znate zašto postoji alergija na jagode! yes

Jagode su svakako višenamjenske kada je u pitanju pripremanje hrane. Uz njihovu pomoć mogu se napraviti raznorazni slatkiši, filovi za torte, voćne salate, frapei, sokovi, slatko, džem…njami

Vjerujem da svatko od vas ima svoju omiljenu poslasticu u kojoj je jagoda glavna glumica!?!winkkissmah



Nema komentara:

Objavi komentar