Vrijeme je da na scenu u Tajanstveni svijet bilja
dođe jedna sezonska biljka, kojoj rijetki mogu odoljeti. Ako se pitate o kojoj
je to biljci riječ ja ću Vam dati jedan mali hint za sve one sladokusce
vjerujem da će odmah zazvoniti odgovor,hint je Ledeni vjetar! Za sve Vas koji možda niste upoznati sa takvim vjetrom koji ''puše'' u ove tople
svibanjske dane treba odmah educirati i reći da nije riječ o vjetru nego o
neodoljivom kolaču koji u svom sastavu ima upravo biljku o kojoj je danas
riječ!
Možda poželite pjevušiti uz blog ....i čokolada ne razmišljaš dok si mlada ^^
Ako postoji voće
neodoljivog izgleda, ugodnog mirisa i zanosnog okusa, koje je ujedno i nadasve
zdravo pa čak i ljekovito, onda je to bez premca jagoda. Jagoda (Fragaria) je također svrstana u porodicu
ruža (Rosaceae) upravo zbog oblika
svog cvjetića.
Vjerujem da ste svi vidjeli neku od sorata jagode pa neće biti
lako predočiti u glavi ono napisano u tekstu jel tako? Dakle, donji su
listovi biljaka sastavljeni od 3 liske.....znači jedan list je u pravilu sastavljen od 3 dodatna listića, e te listiće nazivamo liskama. Listovi su
blago nareckani, sjajni i prekriveni sitnim dlaćicama. Bijeli sitni cvjetići su
sastavljeni od 5 latica i u sredini se nalazi veliki žuti tučak s prašnicima.
Od tog cvijeta se razvija plod (jagoda) koji na mesnatom cvjetištu nosi brojne orašćiće....sad
se vi pitate kakvi orasi na jagodi?! Znate da na plodu jagode imate kao neke
sitne toćkice e to Vam je sjeme jagode.....iako se jagode pretežito presađuju
vriježama, moguć je uzgoj i putem sjemena! Vriježe su Vam puzajući
izdanci....i znate da ih jagoda pusti kao pipke od hobotnice ...s njima se uspješno razmnožava!
Jagoda nije u pravom smislu riječi voće, već je
ona rezultat debljanja cvjetišta latica, koje poprima mesnatu strukturu. A
pravi voćni dijelovi su samo njena mala smeđa zrnca, koja pokrivaju površinu
tih mesnatih omotača.
To bobičasto voće prepuno je iznenađenja. Tako,
vjerovali ili ne, među brojnim vrstama jagoda postoje čak bijele i žute, koje
se drže osobitim specijalitetom, i čiji se plodovi ubiru sve do jeseni. Osim žutih
postoje nekoliko desetaka sorata jagoda među kojem su najraširenije Šumske
jagode i Mjesečarke (stalnorađajuće
jagode). Šumske jagode su Vam one sitne, naročito mirisne
jagode! Najskuplja i najcjenjenija među svim jagodama je tzv. seligra, plod je veličine mandarine i
teži oko 100 g.
Iako smo mi navikli da jagode pužu po tlu, one su u pravilu
puzavice pa se neke vrste uzgajaju i kao penjačice...zamislite da hodate i
berete plodove bez da Vas uhvati bol u leđima zbog saginjanja?!
Zbog svoje jake crvene boje i srcolikog oblika
jagoda je bila simbol Venere, boginje ljubavi. Postoje vjerovanja kako je
jagoda afrodizijak, a legenda govori, ako dvostruku jagodu podijelite na pola i
pojedete sa osobom suprotnog spola, kako ćete se smrtno zaljubiti jedno u
drugo. Ako se to i ne dogodi, zacijelo nećete tugovati,
jer prema vjerovanju drevnih Rimljana, jagoda otklanja melankoliju. U što
doista nemamo razloga sumnjati, jer i sam pogled na nju dovoljan je da nam se
osmijeh vrati na lice.
Blagodat ukusa koji nam pružaju jagode, trebamo
zahvaliti Luju XIV, jer je upravo za vrijeme njegove vladavine, u srednjem vijeku,
prvi put došlo do planskog uzgoja ovog crvenog voća. Vjekovima kasnije dolazi
do postepenog unapređenja sadnje, a sama masovna proizvodnja naglo se povećava
u 20 st.
Prvi pisani dokument o jagodama javlja se 1454.
Godine, a čak je i gospodin Shakespeare pisao o jagodi u svom Othellu....skoro
pa zbog ovog poželim pročitati Othella...da, dobro ste skužili, skoro!
Ono što je iznimno važno za naglasiti je da
jagode ne rastu u tropskim krajevima, gotovo su sve rasprostranjene u sjevernom
umjerenom pojasu, a samo jedna u Čileu.
Pored toga što su jagode asocijacija za
uživanciju po pitanju zaslađivanja i njihova nutritivna vrednost je na visokom nivou,
tj. izuzetno su zdrave. Jagoda je bogata vodom (90%), siromašna šećerom (10%),
celulozom i masnoćama - to je jedno od najmanje kaloričnih voća. Pa se tako
smatra kraljicom ukusne dijete!
Kao i u većini biljnih plodova, ima najviše
kalija: koji dobro utječe na živčani sustav, dobar je za bubrege i dobar protiv
visokog tlaka. Jagoda također sadrži kalcij i fosfor, koji su dobri za kosti,
magnezij, koji pomaže u borbi protiv stresa, te željezo, koje daje energiju
mišićima. Svježe ubrane jagode mogu poslužiti i za ublažavanje posljedica
opeklina na koži.
Tako mala, a tako važna :
- povećava cjelokupnu prirodnu obranu organizma
- posjeduje neka baktericidna svojstva
- diuretična je i lagano laksativna
- vrlo osvježavajuća i otvara apetit
- učinkovita je u liječenju fizičke i psihičke slabosti
Jagodama se možete poslužiti i za uljepšavanje,
što ne znači da biste se poput čuvene Madame Tallien iz Napoleonovog društvenog
kruga, trebali kupati u soku načinjenom od desetak kilograma jagoda.
Budući da čisti i njeguje kožu te ju,
zahvaljujući vitaminu C i A održava glatkom i napetom, bit će dovoljno da
jednom do dvaput tjedno stavite na lice jagode izrezane na kolutiće, ili od
njih načinite kašastu masku, koju ćete poslije isprati prvo mlakom, a zatim
hladnom vodom.
Trljate li njima zube, uklonit ćete zubne naslage
i zube učiniti bjeljima.
Žensku populaciju zacijelo će razveseliti podatak
da jagode mogu pomoći u borbi protiv celulita.
Fragaria vesca je latinski naziv divlje, šumske
jagode. Ime potječe od latinske riječi - "grafare", koja upozorava na
ugodnu aromu ne samo plodova, već i listova. Kad se listićima ovog voća
odstrane peteljke, od njih se može pripremiti ukusan čaj koji miriše na limun.
Čaj pripremljen od tri grama listova divljih jagoda i 4 dl vode poboljšava
probavu i apetit, a u isto vrijeme ublažava nesanicu. Zbog visokog sadržaja
tanina listovi se smatraju lijekom protiv svih vrsta upala probavnog sustava.
Ali, oprez, jagoda spada u namirnice koje
oslobađaju histamine: otpuštajući histamin u organizam, izaziva, kod osoba s
predispozicijom, pojavu alergija, osobito urtikariju, s kojom se treba boriti
na način da priviknemo organizam da jede jagode (naravno postepeno...)!Eto sad
znate zašto postoji alergija na jagode!
Jagode su svakako višenamjenske kada je u pitanju
pripremanje hrane. Uz njihovu pomoć mogu se napraviti raznorazni slatkiši,
filovi za torte, voćne salate, frapei, sokovi, slatko, džem…
Vjerujem da svatko od vas ima svoju omiljenu poslasticu
u kojoj je jagoda glavna glumica!?!
Nema komentara:
Objavi komentar