I evo došli su neopisivo vrući, sparni i nadasve neizdržljivi ljetni dani gdje
odmore tražimo u trgovačkim centrima okupani ''blagodatima'' rashladnih uređaja
ili u raznoraznim bazenima, jezerima a oni bogatijeg novčanika i u onoj slanoj
velikoj vodi! Kako bilo da bilo svi mi tražimo recept kako preživjeti ovo doba
godine. Ja ću Vam zato ponuditi svoj recept na raspolaganje, ako se okušate
vjerujte mi nećete otići u bankovni minus, neće Vas deložirati iz kuće a postit' će gotovo identičan efekt kao rashladni uređaj ili noge umočene u more. Ako
jedva čekate nastavak priče, onda pažljivo čitajte koja to biljka ima tu moć da
Vas opusti, raznježi, rashladi, ublaži bol i nježno poput uspavanke pošalje u
krevet.
Ovih dana sam se ja bacila
u proizvodnju domaćeg, zdravog soka od upravo ove biljke. Ne, nije riječ o
višnjama iako su aktualne, a cvjetovi bazge su odavno ocvali, riječ je naime o
biljci koju najčešće pronalazite upakiranu u filter vrećice koje čuvaju sve tajne sastojke ove posebne biljke. Također njezine korijene možete pronaći i u
žvakačim gumama, pastama za zube, osvježavajućim vodicama za ispranje zubi i
sl. Vjerujem da ste na tragu finalnog otkrića o kome je riječ.
Pa da ne duljim više, danas
će biti riječ o Metvici (Mentha sp) vjerujem da ste čuli više
naziva ove biljke, od kojih su najpoznatiji menta, pepermint, nana, i sl. Prije
nego krenemo u detaljniji opis ove biljke valjalo bi spomenuti da postoji preko
250 vrsta metvica najpoznatije su dvije vrste: klasasta metvica (spearmint) i paprena metvica
(pepermint). Ne brinite, biti će opis
razlika, pa slijedeći put pri odabiru Orbit žvakači znat ćete o kojoj je
metvici riječ!
Paprena metvica (Mentha piperita) je veliko čudo u malom grmu! Pitate se zašto? Paprena metvica je kultivirana biljka koja se
izuzetno rijetko nađe u prirodi a kad se i nađe to znači da je „pobjegla"
od nekud jer ima brze i hitre noge.Grm je intenzivno zelene boje koja
često naginje tamnozelenoj a od lipnja do kolovoza kada cvate okiti se većinom
ružičastim cvjetićima skupljenim u dugačke klasaste cvatove, dok klasasta
metvica (Mentha spicata) ima cvjetove boje lavande i ona raste
samoniklo. Okusno su također različiti,
što i sam naziv otrkiva. Paprena ima više ''ljući'' mentol okus, dok je spearmin
ili klasasta metvica blažeg okusa. Ono što Vam prodaju u
velikim trgovačkim lancima je najčešće paprena metvica, dok one mente što imaju
vaše bake to u vam ove ''obične'' klasaste!
Metvica je višegodišnja zeljasta
biljka, „sa glavom u hladu i nogama u vlazi".
Izrazito je invazivna i „bez pardona", sa lakoćom i hitro osvaja prostor
oko sebe. Biljka naraste od 10 do 90 cm u
visinu i pruža brojne podzemne i nadzemne izdanke koji se lako ukorijene.
Stablo joj je razgranato s ovalno jajastim listovima s nazubljenim rubom.
Cvjetovi su crvenkasti ili ljubičasto-crveni. Listovi metvice imaju karakterističan ugodan miris i osvježavajući
okus. Sadrže oko 2,5% eteričnog ulja, gorke tvari i tanina. Najvažniji je
sastojak eteričnog ulja mentol (60%) i menton (16%). Zbog izrazito ugodnog
mirisa i okusa eterično se ulje upotrebljava u farmaceutskoj, kozmetičkoj i
prehrambenoj industriji.
Prije nego krenemo dalje u istraživanje ove višenamjenske biljke, važno je napomenuti da Mačja metvica nije metvica, ona jest srodnik sa metvicom jer pripadaju istoj porodici, ali ne i istoj vrsti. Najveća razlika je u tome što spoj koji sadrži mačja metvica, catnip više obožavaju mačke nego ljudi, jer djeluje poput blagog sedativa!
Prije nego krenemo dalje u istraživanje ove višenamjenske biljke, važno je napomenuti da Mačja metvica nije metvica, ona jest srodnik sa metvicom jer pripadaju istoj porodici, ali ne i istoj vrsti. Najveća razlika je u tome što spoj koji sadrži mačja metvica, catnip više obožavaju mačke nego ljudi, jer djeluje poput blagog sedativa!
Prva
saznanja o metvici potječu s Dalekog lstoka (Kina i Japan). Već oko 1200. prije
Krista postojale su kulture metvice u Egiptu, što nam potvrđuju zapisi
istraživača Afrike, Georga Schweinfurtha, koji je otkrio u starim egipatskim
grobovima ostatke vijenca koji je sadržavao i listove paprene metvice.
No, vremenom su se kulture metvice mijenjale, križale i prelazile u divlje vrste. Iz Sjeverne Afrike, preko južne Europe, metvica je došla u Englesku krajem 17. stoljeća. Smatra se da je danas ondje najviše ima, ali i najviše vrsta, pa se već ustalio i naziv “engleska metvica”. Preko Nizozemske doseljena je pak u Srednju Europu i u naše krajeve. Proširivanje metvice možemo zahvali ti redovnicima koji su se oduševljavali biljem i sadili ga u svojim samostanskim vrtovima. U kapitularima Karla Velikog spominju se tri vrste metvice, a već su poznavali i velik broj podvrsta. Redovnik Walafrid Strabo napisao je: “Ako bi netko htio nabrojiti moći, vrste i imena metvice, tada bi također morao znati koliko mnogo riba pliva u Eritrejskom moru ili koliko vidi iskri iz kratera vulkana Etne.”
No, vremenom su se kulture metvice mijenjale, križale i prelazile u divlje vrste. Iz Sjeverne Afrike, preko južne Europe, metvica je došla u Englesku krajem 17. stoljeća. Smatra se da je danas ondje najviše ima, ali i najviše vrsta, pa se već ustalio i naziv “engleska metvica”. Preko Nizozemske doseljena je pak u Srednju Europu i u naše krajeve. Proširivanje metvice možemo zahvali ti redovnicima koji su se oduševljavali biljem i sadili ga u svojim samostanskim vrtovima. U kapitularima Karla Velikog spominju se tri vrste metvice, a već su poznavali i velik broj podvrsta. Redovnik Walafrid Strabo napisao je: “Ako bi netko htio nabrojiti moći, vrste i imena metvice, tada bi također morao znati koliko mnogo riba pliva u Eritrejskom moru ili koliko vidi iskri iz kratera vulkana Etne.”
Grci su vjerovali da metvicom mogu liječiti promuklost i štucanje. Zapravo, metvica je naziv dobila iz legende grčke mitologije jer – Minthe (menta) je izvorno nimfa. Po Iegendi, Perzefona je, u nastupu bijesa, pretvorila Minthe u ponizno stvorenje, koje se može gaziti. Pluton, kojemu se Perzefona na taj način sveti, sitno pati, ali ne može poništiti čaroliju. Ipak, uspio je ublažiti začaranost dajući Minthe slatki miris. Zato se, kaže također legenda, miris širi zrakom kad se diraju njezini listovi. Minthe je tako postala biljka erotskoga predznaka, pa se, grickanjem listova, koristi kao afrodizijak.
Svježa ili sušena metvica? Kad god ste u prilici izaberite svježu jer ima daleko bolju aromu i miris. Listovi metvice trebaju imati svjež izgled i bogatu zelenu boju bez tamnih dijelova ili znakova sušenja. No nemojte očajavati ako u blizini nemate svježu metvicu, sasvim dobro će polsužiti i ona osušena, ja sam Vam pravi primjer toga....niže dolje ću Vam to i dokazati
Metvica je čaj koji bi uvijek trebali imati kod kuće, jer dobro dođe kod različitih tegoba. Sadrži visoku količinu mentola, koji je po mirisu čini prepoznatljivom među tisućama biljaka. Mentol aktivira receptore osjetljive na hladnoću u koži i sluznici tkiva, zbog čega se javlja osjećaj hlađenja, po kojemu je ova biljka prepoznatljiva, nema boljeg recepta za ove vrućine, rekoh Vam!
Mentol je čest sastojak zubnih pasti i vodica. On
pomaže u sprečavanju bolesti desni i lošeg daha,
a pijenje čaja od metvice općenito pomaže u održavanju oralnog zdravlja.
Metvica je odavno poznata po tome da smiruje probavni trakt, smanjuje bolove u želucu i crijevima, ublažava raznovrsne grčeve i mučnine, osobito one uzrokovane putovanjem.
Pospješuje mršavljenje, jer ima diuretičko djelovanje, potiče metabolizam i smanjuje apetit. Osim toga, čaj i drugi metvičini pripravci pokazali su se vrlo djelotvornima kod sindroma iritabilnog crijeva.
Jedno od primarnih svojstava metvice je ublažavanje stresa. Sadrži veće količine triptofana, od kojeg nastaje serotonin koji podiže raspoloženje.
Smanjuje glavobolje i želučane tegobe prouzrokovane stresom.
Čaj prije spavanja umiruje organizam i pomaže da lakše zaspite.
Metvica sadrži vitamine A, C i druge aktivne tvari poput ružmarinske kiseline koje pomažu u jačanju otpornosti organizma na upale i infekcije.
Ova biljka smanjuje simptome prehlade i suhog kašlja,
neutralizira slobodne radikale i sprečava proizvodnju tvari koje potiču upale.Metvica je odavno poznata po tome da smiruje probavni trakt, smanjuje bolove u želucu i crijevima, ublažava raznovrsne grčeve i mučnine, osobito one uzrokovane putovanjem.
Pospješuje mršavljenje, jer ima diuretičko djelovanje, potiče metabolizam i smanjuje apetit. Osim toga, čaj i drugi metvičini pripravci pokazali su se vrlo djelotvornima kod sindroma iritabilnog crijeva.
Jedno od primarnih svojstava metvice je ublažavanje stresa. Sadrži veće količine triptofana, od kojeg nastaje serotonin koji podiže raspoloženje.
Smanjuje glavobolje i želučane tegobe prouzrokovane stresom.
Čaj prije spavanja umiruje organizam i pomaže da lakše zaspite.
Metvica sadrži vitamine A, C i druge aktivne tvari poput ružmarinske kiseline koje pomažu u jačanju otpornosti organizma na upale i infekcije.
Smatra se da metvica, zahvaljujući ružmarinskoj kiselini, ublažuje alergiju i astmu. Oblozi od metvice pomažu kod alergijskih osipa, dok inhaliranje čaja smanjuje začepljenost dišnih puteva.
Neka istraživanja pokazuju da bi metvica mogla imati i antikancerogena svojstva, jer sadrži perililni alkohol, koji se u testiranjima pokazao zaslužnim za sprečavanje raka debelog crijeva, kože i pluća. No, za punu potvrdu ovog učinka potrebna su dodatna istraživanja.
Najvažniji dio je onaj u kojem koristimo mentu u kulinarske svrhe, barem meni....ipak sam ja ovisnica o dobroj hrani! Dakle primjena metvice je zbilja velika i moćna, to morate priznati. Ne samo da obuhvaća medicinske nego i želučane potrebe .... Metvica ima široku upotrebu u prehrani. Odlično pristaje kao začin u juhama, salatama, jelima od povrća, slasticama i osvježavajućim pićima.Izvrsno se slaže s povrćem poput rajčica, krastavaca, graška i voćem poput ananasa, limuna, naranče i dinje. Možete ju dodati i u jogurt ili čokoladu!
Ono što posebno želim podjeliti s Vama je sok od mente, u pravilu recept je vrlo jednostavan 25 grančica svježe mente, malo limunske kiseline, na litru vode kila šečera. S obzirom kako ja nisam imala svježu metvicu (ja sam koristila klasastu) ja sam upotrijebila onu sušenu, naime prvotna zamisao je bila da napravim čaj i stavim ga hladiti, tako sam potpila 3 šake listova mente i ostavila da opuste svoju aromu unutar 24h, dodala limunske kiseline i šečera.....i dobila savršeno ljetno rashlađenje. Zbog manje količine listova mente sam dobila sok, a ne sirup ali sam dokazala da za pravljenje nije nužno imati svježe listove, mogu se odlično iskoristiti i oni sušeni! Koliko pijem toga soka biti ću glatka kao bebina koža
Ako Vas nisam uspjela ''natjerati'' da iskušate metvicu u svome domu, eto Vam par slika da Vam oduzmu dah!
I za kraj; ako vam je težak kamen u želucu, muka vam je, boli vas glava ili vam je jednostavno dosadno i tražite inspiraciju; posegnite za toplim čajem od metvice. Njen miris, okus i vrckasta toplina uplesati će u vaš osobni svemir i sigurno vas još jednom nagraditi. P.S. U jeziku cvijeća paprena metvica znači topli osjećaji, ako nekom poklanjate upravo ovu biljku znači da izražavate toplinu i prisnost prema toj osobi i da će te uvijek biti tu za nju.
Nema komentara:
Objavi komentar