srijeda, 6. svibnja 2015.

Paklena vrućina!


Neka vrućina vani danima proteže svoje ruke i ne da nam da se odmorimo. Topli, ljetni svibanjski dani...i uvijek će biti onih koji više vole zimu, poput mene, i oni koji više vole ljeto, dok je svijeta biti će kukanja neovisno o godišnjem dobu.....no pitate se kakve to sad veze ima s biljkama i mojim blogom? Za dobro pitanje slijedi još bolji odgovor!! wink Znate kako su stari ljudi govorili, nema glupih pitanja samo glupih odgovora! wink Postoji jedna biljčica koja je prisutna tokom cijele godine, da ne bi bilo zabune, ne raste 365 dana, nego ju možete konzumirati u bilo koje doba dana i godine, uvijek je tu za Vas. naughty

Ona je veoma čarobna jer uspije u hladnim, zimskim danima proizvesti takvu toplinu, ponekad kažu paklenu vrućinu  i to samo u jednom zalogaju. yes Začini baš svako jelo, a ponekad nadjača čak i okus mesa, ha da tko bi rekao da to može jedna obična biljka?! belj


Vjerujem da ste već na tragu da otkrijete njen pravi identitet! wink Dakle, zanima Vas ime ove biljke koja Vas uspije preznojiti bez fizičkog rada čak i na -25C? Dakako njeno ime je Čili paprika (Capiscum frutesce). Čili je općenito naziv za grupu ljutih papričica gdje se ubrajaju i naše feferone. Dakle da Vam pojasnim Čili je plod različitih tropskih vrsta paprike (uključujući i neke varijetete nama poznate domaće paprike) s vrlo sitnim plodovima koji se suše i melju u prah. yes


Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine, najčešće crvene ili zelene boje. U najpopularnije vrste ubrajaju se cayenne, habańero, chipotle, jalapeńo, anaheim, ancho, mađarska paprika. Samo u Meksiku ima ih više od 150. Jalapenosi i banana chili, koje ponekad zovu i mađarskim voštanim paprikama, srednje su ljuti i sočni. Poblanosi su također srednje ljuti, ali meso im nije toliko sočno, dok su serranosi ljuti i manje sočni.


Pola ovog vjerujem ne možemo ni pročitati, a kamoli da smo čuli za to...ali vjerujem da ste negdje naletjeli na pojam ''kajanski papar'' i pomislili kakav li je to papar? Odmah da raazbijemo tu teoriju o papru....cayenne papr je naziv za ljutu papriku, točnije dobije se od sjemenki koje se nalaze unutar paprike.yes

Naziv čili potječe od španjolske riječi chile za tu vrstu paprike, budući da su je Španjolci donijeli u Europu za vrijeme Kolumbovih putovanja. Šarenilo naziva proizlazi iz doba kada se čili dopremao iz portugalskih i španjolskih kolonija u Južnoj Americi, Inidiji i Africi, gdje se i danas uzgaja.yes


Kako je čili iz porodice paprike, red bi bio makar da nakratko opišemo i izgled biljke! wink Biljka je višegodišnji grm koji naraste do metar visine u loncima, a i do 2 metra u vrtu. Plodovi su crveni, oko 5-8cm dugi i prelaze razvojne faze mijenjajući boje od zelene, preko žute do crvene i ljubičaste, ovisno o vrsti.


Svoj ljuti okus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Čim više kapsaicina sadrži, tim je paprika ljuća. U većim količinama kapsaicin peče usne, jezik i grlo te tjera na plač. Većina ljudi ipak voli umjereno ljuti okus koji poboljšava okus hrane i stimulira probavu. yes

Stupanj ljutine se izražava u tzv. Scoville jedinicama (SHU). Obična paprika ima SHU nula, Jalapeno paprika 3000-6000, dok je najljuća poznata čili paprika Jolokia, koja se uzgaja u Bangladešu, sjeveroistočnoj Aziji i na Šri Lanki, a ima SHU preko 1 milijun....mislim da kad pojedete ovu zadnju, izrastete u zmaja i šikljate vatru! rofl Generalno, čim je  papričica (ili umak) ljuća, tim je bolja jer više ljekovitog sastojka - kapsaicina - sadrži.



Upotrebljava se najčešće kao začin za jela od povrća, pikantne umake, namaze te kao dodatak kravljem siru i varivima od paprika i graha, a važan je sastojak čuvenog meksičkog jela Chili con carne. Sastavni je dio svih ljutih pikantnih umaka, poput currya, tabasca i meksičkih salsi. Može se kombinirati i sa slatkim namirnicama. Što se čili duže kuha, okus će mu biti jači.naughty


Chili je najpopularniji u kombinacijama s mesom, a dobro se kombinira i sa jelima od mahunarki. Kada je ovaj začin u pitanju, manje je više! Tabasco umak koji je na visokoj cijeni, priprema se od crvene habanere i ima ljutinu 8000 jedinica.naughty

Da bi se prigušila ljutina i osjećaj paljenja u ustima i želucu, sa čili paprikom treba jesti rashlađeni jogurt kao što to čine Indijanci ili uz jelo piti pivo kao sto to čine Tajlanđani. naughty Vatru u ustima će smanjiti i nekoliko gutljaja mlijeka ili nekoliko žlica sladoleda.yes

Ljute papričice: djeluju antiupalno, sprečavaju bol, potiču zdravlje kardiovaskularnog sustava, poboljšavaju probavu, “hrane” naš imunitet, sprečavaju rak prostate, potiču mršavljenje, sprečavaju čir na želucu, pomažu kod dijabetesa tipa 2,.....eto eto i kako sad ne jesti ovaj prirodni lijek?! wink


Kapsaicin u svjezem i suhom čiliju može izazvati upalu kože, pa kada radite sa čilijem stavite rukavice (za svaki slučaj) wink
Iako je ljuta paprika jako ljekovita, nemojte pretjerati. Kao i u svemu, u konzumiranju ljutog okusa potrebna je zlatna sredina. Doktori govore o tome da prekomjerni unos ljutog može imati negativne posljedice na zdravlje. Dovoljno je da unesete 1-2 žličice ljute paprike dnevno. yes

I za kraj bacite pogled na jedan zanimljivi video malo za nasmijati se i potvrditi sve gore navedeno! winkyesKad Balkanac jede čili papriku! mah


Nema komentara:

Objavi komentar