utorak, 5. svibnja 2015.

Dugovječni kineski proizvod???



Već dugo nisam ništa pisala, pa sam danas slučajno naletjela...da da ja letim, ako niste znalirofl na jednu posebnu, pomalo zaboravljenu, a za neke i potpuno nepoznatu biljku pa sam odlučila da bi red bio da skinem prašinu i osvježim sjećanja, a one neznalice upoznam sa čudotvornom, i dugovječnom kineskom biljkom. Eto ona će uz Kineski zid biti pravi primjer da postoje kineski proizvodi koji traju duže od tjedan dana. rofl Ime ovoj posebnoj ''made in chine'' biljci je Žižula ili Čičimak...oke, možda je niste čuli pod tim nazivom, ali možda ste ju čuli pod nazivom Kineska datulja (Zizyphus jujuba), ako niste onda je vrijeme da ju upoznate. wink

Kada bi netko postavio anketu koje je najskuplje voće u Hrvatskoj znam da bi većina odgovorila da je to egzotično, tropsko voće...a ne biste vjerovali da je upravo žižula osvojila tu titulu. Cijena joj je SAMO 40kn/kg...pravo malo zaboravljen zlato. naughty

Žižula ne oduzima dah samo svojom cijenom nego i svojom pojavom. Zgrbljene, donekle viseće i povijene grane imaju smeđo crvenu boju, više ili manje su obrasle oštrim trnjem iza kojih iz nekih  u svibnju izrastaju lisne grančice na kojima se nalaze manji listovi, koji su duguljasti, kožnati, sjajni, blago nazubljeni s tri uzdužne žile, na kojima se formiraju cvatovi i plodovi. Po završetku vegetacije, znači to bi se kod nas reklo u jesen, kad nema više plodova, grančice otpadaju zajedno sa listovima. 
naughty Žižula može narasti i do 12m visine, iako je stablo može se formirati grm....i idealan je jer ne traži orezivanje, samo uklonite suhe grane i to je to. wink


Cvjetaju vrlo sitnim, žutim cvijetovima koji ne samo da su mirisni nama nego i brojnim pčelama i bumbarima. Plodovi su zelene boje, jajasti i duguljasti većinom oblikom podjsećaju na masline no mogu biti blago kruškoliko ili jabukastog oblika plod.yes


U rujnu plodovi počinju mijenjati boju na blago bijelo do žučkasto, a nakon toga se od peteljke prema dolje počinju bojati izrazito sjajnom smeđe crvenkastom ili smeđom bojom. Plodovi žižule se mogu koristiti u rujnu i listopadu, odmah kad se dobiju boju, postupno dozriju i tada im se površina nabora i meso omekša u kome se nalazi duguljasta koštica. Kad se tako nabora kao bakica od 80-tak godina, izgledom malo podsjeća na datulje wink...pa vjerovatno od tu naziv Kineska datulja. Miriše božanstveno, a okus joj je sličan jabuci.yes


Možda ste čuli da je žižula zastupljena u Dalmaciji i odmah zaključili da vjerovatno ne bi kod nas preživjela, ali prevarili biste se jer žižula može preživjeti temperature i do -250 C. yes

Žižula je porijeklom iz Kine ima više od 4000 godina povijesti.yes Žižulu kakvu danas poznajemo prema predaji "The Book of Songs", potječe od divljih žižule koji je otkrio Kineski car. Prema legendi za vrijeme jesenskog festivala u Kini, koji slavi vrijeme žetve, Kineski car je sa svojom vojskom krenuo u lov u divljinu. Dok je sa svojom vojskom tražio bilo kakvu životinju koju bi mogli uloviti, iscprljeni od potrage sve su više usporavali i zaostajali. Hodajći tako besciljno glad i umor ih je spriječio za daljnjom potragom.  Odjednom je car ugledao neka čudesna, savijena stabla koje se branilo trnjem, ali zavodilo i mamilo nekim prekrasnim mirisom. Kada su taj miri osjetili vojnici odmah su se ustali i potrčali prema stablima. Plodovi su im bili kiselkasto-slatki, osim što su se nahranili, utažili su i žeđ a umor je odjednom nestao. Svi su se čudili kako prije nisu vidjeli to stablo, niti čuli za njega, zatim je car rekao '' Ovo stablo je plod našeg mukotrpnog rada, on je nagrada za naše ne odustajanje usprkos gladi, jer sve što je dobro teško je naći'' Imena svih kasnije dobivenih i otkrivenih sorti su imena vojnika koji su ih pronašli...barem tako legenda kaže. wink


Zbog visokog sadržaja korisnih sastojaka i vitamina C, plod žižule upotrebljavamo za sniženje krvnog tlaka i za lječenje želučne i crijevne tegobe. Lišće, kora i biljna masa koristi se u farmaciji za izradu raznih lijekova i čajeva. Rješava grčeve i bolove u želucu, trebate samo  ubrati i pojesti plod ili dva žižule, makar i poluzrele, u vrlo kratkom vremenu će prestati bolovi i grčevi u trbuhu. yes

Arapska i kineska medicina listove žižule rabe u liječenju gubitka kose, za ispiranje rana, za snižavanje visoke temperature, za liječenje groznice, te za pripravu melema protiv mišićne groznice, te za pripravu melema protiv mišićne ukočenosti i povreda. Japanci pak žižulu rabe za jačanje imuno sustava, a mi Hrvati smo posebni po upotrebi mi ju koristimo za pripravu likera, rakija, marmelada...kažu da je rakija od žižule orgazam za nepce a ne šteti jetru, čak dapače pomaže pri normalnom radu i regeneraciji jetre...ha da, kažem Vam da ima dobrih stvari. wink


Rekla sam na početku da je uz Kineski zid ovo veoma dugovječno stablo...znate li koliko može poživjeti? Dugovječna su voćka i živi do 200 godina.naughty

I za kraj ako ste očarani ovom biljkom makar upola od onoga što ona zaslužuje, izazivam se da se bacite u destilaciju i vidite slaže li se Vaša jetra sa ovim mojim hvalospjevima o žižuli.belj Rakija od žižule wink mah



Nema komentara:

Objavi komentar