četvrtak, 5. ožujka 2015.

Papreni Gospodin


U životu je uvijek dobro imati nekog uz sebe, bio to prijatelj, obitelj, bolja polovica i sl lakše se prelaze prepreke, a i budimo realni u dvoje je uvijek zanimljivije. Tako i današnju biljku najčešće koristimo u paru, a nedjeljne domaće juhice skoro pa i ne možemo zamisliti bez ova dva frenda! Popravljaju baš svaki okus, neki vole i koriste više jedan od drugoga, ali kada dolazite uvijek će te ih susresti zajedno. Kažem Vam u paru je sve bolje! wink  Vodite računa da nisu oba frenda biljke, ali zato čine jela savršeno ukusnima, od bljutavosti do ukusnog jela. Ja ću danas govoriti upravo o onome koji jest biljka, a on je da da Mister Papar (Piper nigrum L.)!wink

Papar je porijeklom iz Azije, a još od antičkog doba uzgaja se u svim zemljama s toplom tropskom klimom. On je višegodišnja drvenasta zimzelena penjačica koji može doseći i visinu od 15 m. Grozdovi papra su vrlo sitni, i rastu po principu ribizla. (ne brinite za sve vas koji ne znate kako to izgleda biti će slike wink ). Kora mu je naborana, tvrda i suha, kao da ima izbočene debele žile po sebi koje su odrvenjele! rofl



Papar  uz škrob, smolu i ulje sadrži i piperinsku kiselinu, koja papru daje karakterističan okus. Ja sam prije, dok nisam upisala fakultet, mislila da su crveni, bijeli, zeleni papar zapravo različite vrste crnog papra, kao npr što su imamo različite vrste rajčice....kad ono BIIIP. Odgovor je netočan!rofl

Boja ovisi o stupnju zrelosti samog ploda, što znači da su različite vrste papra, koje nam se nude u prodavaonicama, ubrane u različito vrijeme, ali s iste biljke!yes
Plodovi zelenog i crnog papra se beru nezreli, ali dok se crni papar pet dana suši na suncu, zeleni prolazi kroz marinadu od soli. Bijeli papar se dobiva od zrelih plodova koji prilikom žetve imaju crvenu boju. Slijedi postupak pranja u vodi nakon kojeg se crvena ljuska odvaja od bijele jezgre....znači jedini papar koji je ubran zrel je onaj crvene boje!wink 


Za razliku od zelenog, crnog i bijelog, crveni papar ne potječe od biljke "Piper nigrum" već raste na brazilskom stablu papra te se, poput crnog papra, suši na otvorenom. Crveni papar bere se u jesen, i tada mu je zrnje roza boje, izležavanjem na Suncu naravno dovodi da papar izgori, jer ne koristi zaštitnu kremu za sunčanje pa dobije crvenu boju koju poznajemo.rofl

Papar se kao začin počeo koristiti još u vrijeme starih Grka, a posebno popularan je bio među Rimljanima koji su ga stavljali i u mlijeko i med. Bio je skup te se povremeno koristio kao sredstvo plaćanja. U proizvodnji papra danas prednjače Vijetnam, Indonezija, Indija, Brazil i Malezija. Godišnje se proizvede oko 200.000 tona papra, od čega najmanje crvenog.yes

S otkrićima morskih putova postao je najtraženiji začin koji se u vrijeme kuge i kolere plaćao u zlatu. U trgovini mirodijama s Istoka papar zauzima vodeće mjesto i njime zapravo započinje povijest ostalih mirodija u Europi. wink Domovina papra je Indija, u kojoj su i pronađeni najstariji zapisi o njemu u indijskim sanskrtskim dokumentima. Indijci ga nazivaju pipali, Perzijanci pippari, stari Grci peperi, a stari Rimljani piper, od koje je riječi i nastao današnji naziv, biber ili papar.....a ja Vam stavljam precool paprenke za mučenje papra buahahaha rofl



 U kulinarstvu za odabir papra kao začina vrijedi jednostavno pravilo - svijetli papar odgovara svjetlijim jelima, dok se crni koristi kod tamnijih namirnica. Za intenzivniju aromu isplativije je samljeti papar neposredno prije kuhanja (kupovni mljeveni papar zbog vremena skladištenja ima slabiji okus). Crni papar je jači od ostalih, a najjači papar na svijetu "Tellicherry Pepper" proizvodi se samo u Indiji.yes



Papar kao začin raznovrsnim jelima ima stoljetnu tradiciju. Njegova ljekovita svojstva, koristi li se kao začin ili kao lijek, čine ga zaštitnikom cijelog organizma, pogotovo probavnog sustava. Pravilno doziranje, odnosno njegova uporaba kao začina, ima niz ljekovitih djelovanja. Pobuđuje rad želuca tako što iritira sluznicu želuca i potiče proces vrenja hrane, i tako uništava razne štetne mikroorganizme u hrani. yes
Papar također pomaže i u očuvanju boje odjeće tako da  u jednom pranju koristite jednu punu žlicu papra i on će spriječiti da vatreno crvena ili lijepa žuta boja postane isprana i blijeda.yes

Za kraj ako želite otjerati mrave ili nepoželjne goste a možda i koju napasnu ženu ostavite papra u posudicu i spustite na pod, od toga će mravi pobjeći glavom bez obzira; a za ženu? ah pa malo papra u buket i stvar riješena! rofl mah









Nema komentara:

Objavi komentar