petak, 20. veljače 2015.

SPINACH-MAN :)

Danas ćemo o jednoj zdravoj i ''snažnoj'' biljci....i probati ćemo razriješti sve zablude vezane upravo za ovu biljku. Vjerujem da smo svi, ili makar većina, gledali poznatog, mišićavog Popaya i njegovu dragu Olivu?! Mislim da je upravo taj crtić pomogao da djeca, a i neki odrasli zavole upravu ovaj ''list''....ako ima onih kojima se okreću oči na spomen ''Za ručak je špinat'' i pomišljaju na post i prosvjeduju da će radije umrijeti od gladi nego jesti ovo, nemojte zbog toga stati s čitanjem ovog članka.....tko zna možda ga do kraja i zavolite! Izazivam Vas da krenete sa mnom u zelenu avanturu.....iskakanje prije završetka vožnje ostavlja posljedice, da odmah napomenem...I vozite se na MOJU odgovornost, ja Vam jamčim da će te ostati isti,s nadom da će te se okušati s špinatom, a ma kažem Vam nećete požaliti!....Vežite pojaseve, polijećemoooo......yes

Špinat (Spinacia oleracea) je jednogodišnja biljka, lijepih i sočnih, izrazito zelenih , flaša zelene boje listova rofl,  koji rastu iz središnje stabljike....ne biste vjerovali ali uspjeva posvuda, osim u tropima...jer ne podnosi toliko vrućine.. Biljke koje su u cvatu imaju gorak okus te više nisu ukusne za jelo, a što je jedan od razloga što ranije tijekom ljeta nije bilo špinata...i on je potpuna suprotnost svih biljaka koje smo dosad proučavali...znate zašto, zato jer ga Grci i Rimljani nisu uopće poznavali.....a znate da smo dosad uvijek imali neku priču o bogovima.....e pa špinat je odlučio protestirati protiv istog, uobičajenog i učestalog! Pravi ''mišićavi'' borac.


Pretpostavlja se da špinat potječe sa srednjeg Istoka, a najvjerojatnije iz Perzije. U Aziji su ga najprije uzgajali Perzijanci, a zatim je trgovačkim putovima dospio do Kine. Uzgoj špinata proširio se dalje, te su ga Arapi u 11. stoljeću donijeli u Španjolsku. U Francuskoj se počeo uzgajati već u 12. stoljeću, a u Engleskoj i u ostalim dijelovima srednje Europe tek u 16. stoljeću.

Legendarni Popay, koji je davno utvrdio da je špinat najbolja hrana za najsnažnije mišiće, doista je bio u pravu, pokazalo je švedsko istraživanje. Nitrati se uz pomoć bakterija pretvaraju u tijelu u nitritni oksid - spoj koji opušta krvne žile i uspješno snižava visoki tlak.....a špinat je bogat upravo tim malim nitrtima, koji su fantastični u timskom radu s našim dobrim bakterijama....wink

No, dakle postoji jedna zabluda koju odmah moramo srušiti,i postaviti novu istinitu, utemeljenu činjenicu.
Vjerujem da su Vam svi punili glavu kako je špinat bogat željezom, točnije da je to najSNAŽNIJA biljka,,,, kao ako pojedem špinat onda ne moram lizati metalne stolice i kvake, ovaj šta? rofl No da ta činjenica je LAŽNA, biljka koja sadži najviše željeza je GRAŠAK, a ne špinat....a taj baksuz i pokvareni telefon se dogodio zbog jednog občnog pišljivog zareza koji je netko stavio na krivo mjesto, ne znam točno koje su brojke bile u pitanju, ali da bolje razumijete... evo npr...umjesto 3,0...netko je stavio zarez na 30,0....dap to se događa i znanstvenicima.....eto za vas grammar nazije, u pravu ste, gramatika je krucijalna! rofl I tako je grašku oduzeta titula najSNAŽNIJEG povrća.....mislim da mu dugujemo ispriku! rofl

Ljudima koji tri dana jedu po obrok špinata mišići troše manje kisika. Što je Popay oduvijek znao.....a to bi Vam značilo da se manje umarate, točnije više trenirate s manje kiska, ne morate se boriti za dah kao riba na suVom! wink...dokaz je u linku belj popay vs anime


Izuzetno je lako probavljiva namirnica, male energetske vrijednosti, kao i malog postotka masnoća, svega 0,3% u 100 grama.----znači ako želite mršaviti dame moje, a i momci ubacajte ovoga mladića u jelovnik.wink
Folna kiselina u njegovom sastavu neophodna je za zdravu trudnoću i stvaranje eritrocita, crvenih krvnih zrnaca.
Špinat sadrži i vitamine B kompleksa koji štite naše živce, a zaslužni su i za lijepu kosu, kožu i nokte.
Špinat je bogat vitaminom A i C kao i beta-karotenom te je otprilike jednako zdrav kao i brokula....pa eto kombinirajte ako ste brokula tip brokulu, ako ste špinat tip, onda špinat...makar što se tiče ovih vitamina.

Ljekovita svojstva i primjena
§  Endokrine žlijezde: Špinat pospješuje bolji rad žlijezde gušterače..
§  Srce: Špinat jača srce, te poboljšava i olakšava rad srca.
§  Krvne žile: Špinat potiče cirkulaciju krvi, smanjuje previsok krvni tlak, te pomaže kod ateroskleroze, upale vena i hemoroida.
§  Probava: Špinat pospješuje probavu.
§  Želudac i crijeva: Špinat pospješuje bolji rad želuca i crijeva, te pomaže kod lijenosti crijeva i zatvora.
§  Jetra i žuč: Špinat pospješuje bolji rad jetra i izlučivanje žuči.
§  Bubrezi i mokraćni mjehur: Špinat pospješuje bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, te pomaže kod zastoja mokraće i “vodene bolesti”.
§  Kosti i zglobovi: Špinat pospješuje stvaranje koštanog tkiva i rast kostiju, te jača kosti i zube.
§  Živci: Špinat je koristan za živce, jer jača živčane stanice.
§  Špinat jača imunitet i smanjuje rizik od raka, a posebno raka pluća.

Ako se sad stvarno niste zaljubili u Popaya ma hoću reći špinat onda ste me zbilja razočarali....jer ja baš razmišljam kako bih ga mogla popapati....e ali samo napomena, svježi je zdraviji, Popay je lagao....ono u konzervi nije nimalo zdrav...ali pssst nisam Vam uništila djetinstvo,rofl




Špinat je lako dostupna namirnica, lako se priprema i blagotvorno djeluje na organizam. Finog je okusa i omiljena je namirnica na jelovnicima, pa ovo povrće nije samo Popajevo omiljeno jelo. Špinat se može pripremati na razne načine, sirov ili termički obrađen. Ipak, najbolje je kod ovog povrća da se lagano prokuha, jer se na taj način smanjuje koncentracija oksalne kiseline i špinat je sigurniji za konzumiranje.....biti će i slika da Vam sline pobrišu prašinu sa ekrana,belj



Etogac...danas za kraj neću pisati o simbolu cvijeta rofl nego Vam ostavljam link kako uživati u ovoj biljci, jer ljubav ide kroz želudac wink   http://www.coolinarika.com/recept/slasni-zalogajcici/ lako i jednostavno za sve nas koji nismo baš majstori u kuhinji....rofl mah



Nema komentara:

Objavi komentar