Danas ćemo o jednoj
zdravoj i ''snažnoj'' biljci....i probati ćemo razriješti sve zablude vezane
upravo za ovu biljku. Vjerujem da smo svi, ili makar većina, gledali poznatog,
mišićavog Popaya i njegovu dragu Olivu?! Mislim da je upravo taj crtić pomogao da
djeca, a i neki odrasli zavole upravu ovaj ''list''....ako ima onih kojima se
okreću oči na spomen ''Za ručak je špinat'' i pomišljaju na post i prosvjeduju
da će radije umrijeti od gladi nego jesti ovo, nemojte zbog toga stati s
čitanjem ovog članka.....tko zna možda ga do kraja i zavolite! Izazivam Vas da
krenete sa mnom u zelenu avanturu.....iskakanje prije završetka vožnje ostavlja
posljedice, da odmah napomenem...I vozite se na MOJU odgovornost, ja Vam jamčim
da će te ostati isti,s nadom da će te se okušati s špinatom, a ma kažem Vam
nećete požaliti!....Vežite pojaseve, polijećemoooo......
Špinat (Spinacia oleracea) je jednogodišnja biljka,
lijepih i sočnih, izrazito zelenih , flaša zelene boje listova , koji rastu iz središnje stabljike....ne biste
vjerovali ali uspjeva posvuda, osim u tropima...jer ne podnosi toliko vrućine..
Biljke koje su u cvatu imaju gorak okus te više nisu ukusne za jelo, a što je
jedan od razloga što ranije tijekom ljeta nije bilo špinata...i on je potpuna
suprotnost svih biljaka koje smo dosad proučavali...znate zašto, zato jer ga
Grci i Rimljani nisu uopće poznavali.....a znate da smo dosad uvijek imali neku
priču o bogovima.....e pa špinat je odlučio protestirati protiv istog,
uobičajenog i učestalog! Pravi ''mišićavi'' borac.
Pretpostavlja se da
špinat potječe sa srednjeg Istoka, a najvjerojatnije iz Perzije. U Aziji su ga
najprije uzgajali Perzijanci, a zatim je trgovačkim putovima dospio do Kine.
Uzgoj špinata proširio se dalje, te su ga Arapi u 11. stoljeću donijeli u
Španjolsku. U Francuskoj se počeo uzgajati već u 12. stoljeću, a u Engleskoj i
u ostalim dijelovima srednje Europe tek u 16. stoljeću.
Legendarni Popay, koji je davno utvrdio da je špinat
najbolja hrana za najsnažnije mišiće, doista je bio u pravu, pokazalo je
švedsko istraživanje. Nitrati se uz pomoć bakterija pretvaraju u tijelu u
nitritni oksid - spoj koji opušta krvne žile i uspješno snižava visoki tlak.....a
špinat je bogat upravo tim malim nitrtima, koji su fantastični u timskom radu s
našim dobrim bakterijama....
No, dakle postoji jedna zabluda koju odmah moramo srušiti,i
postaviti novu istinitu, utemeljenu činjenicu.
Vjerujem da su Vam svi punili glavu kako je špinat bogat
željezom, točnije da je to najSNAŽNIJA biljka,,,, kao ako pojedem špinat onda ne
moram lizati metalne stolice i kvake, ovaj šta? No da ta činjenica je LAŽNA,
biljka koja sadži najviše željeza je GRAŠAK, a ne špinat....a taj baksuz i
pokvareni telefon se dogodio zbog jednog občnog pišljivog zareza koji je netko stavio
na krivo mjesto, ne znam točno koje su brojke bile u pitanju, ali da bolje
razumijete... evo npr...umjesto 3,0...netko je stavio zarez na 30,0....dap to se
događa i znanstvenicima.....eto za vas grammar nazije, u pravu ste, gramatika
je krucijalna! I tako je grašku oduzeta titula najSNAŽNIJEG
povrća.....mislim da mu dugujemo ispriku!
Ljudima koji tri dana jedu po obrok špinata mišići troše
manje kisika. Što je Popay oduvijek znao.....a to bi Vam značilo da se manje
umarate, točnije više trenirate s manje kiska, ne morate se boriti za dah kao
riba na suVom! ...dokaz je u linku popay vs anime
Izuzetno
je lako probavljiva namirnica, male energetske vrijednosti, kao i malog
postotka masnoća, svega 0,3% u 100 grama.----znači ako želite mršaviti dame
moje, a i momci ubacajte ovoga mladića u jelovnik.
Folna kiselina u njegovom
sastavu neophodna je za zdravu trudnoću i stvaranje eritrocita, crvenih krvnih
zrnaca.
Špinat sadrži i
vitamine B kompleksa koji štite naše živce, a zaslužni su i za lijepu kosu,
kožu i nokte.
Špinat je bogat vitaminom
A i C kao i beta-karotenom te je otprilike jednako zdrav kao i brokula....pa
eto kombinirajte ako ste brokula tip brokulu, ako ste špinat tip, onda
špinat...makar što se tiče ovih vitamina.
Ljekovita svojstva i primjena
§ Endokrine žlijezde: Špinat pospješuje
bolji rad žlijezde gušterače..
§ Srce: Špinat jača srce, te poboljšava i
olakšava rad srca.
§ Krvne žile: Špinat potiče cirkulaciju krvi,
smanjuje previsok krvni tlak, te pomaže kod ateroskleroze, upale vena i
hemoroida.
§ Probava: Špinat pospješuje probavu.
§ Želudac i crijeva: Špinat pospješuje
bolji rad želuca i crijeva, te pomaže kod lijenosti crijeva i zatvora.
§ Jetra i žuč: Špinat pospješuje bolji rad jetra i
izlučivanje žuči.
§ Bubrezi i mokraćni mjehur: Špinat pospješuje
bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, te pomaže kod zastoja mokraće i
“vodene bolesti”.
§ Kosti i zglobovi: Špinat pospješuje
stvaranje koštanog tkiva i rast kostiju, te jača kosti i zube.
§ Živci: Špinat je koristan za živce, jer jača živčane stanice.
§ Špinat jača
imunitet i smanjuje rizik od raka, a posebno raka pluća.
Ako se sad stvarno niste
zaljubili u Popaya ma hoću reći špinat onda ste me zbilja razočarali....jer ja
baš razmišljam kako bih ga mogla popapati....e ali samo napomena, svježi je
zdraviji, Popay je lagao....ono u konzervi nije nimalo zdrav...ali pssst nisam
Vam uništila djetinstvo,
Špinat je lako dostupna namirnica, lako se priprema i
blagotvorno djeluje na organizam. Finog je okusa i omiljena je namirnica na
jelovnicima, pa ovo povrće nije samo Popajevo omiljeno jelo. Špinat se može
pripremati na razne načine, sirov ili termički obrađen. Ipak, najbolje je kod
ovog povrća da se lagano prokuha, jer se na taj način smanjuje koncentracija
oksalne kiseline i špinat je sigurniji za konzumiranje.....biti će i slika da
Vam sline pobrišu prašinu sa ekrana,
Etogac...danas za kraj neću pisati o simbolu cvijeta nego
Vam ostavljam link kako uživati u ovoj biljci, jer ljubav ide kroz želudac http://www.coolinarika.com/recept/slasni-zalogajcici/
lako i jednostavno za sve nas koji nismo baš majstori u kuhinji....
Nema komentara:
Objavi komentar