srijeda, 11. siječnja 2017.

Žalosna rock zvijezda


Dok je većine lijepe naše ''zakovana'' u ledu i snijegu i dok većina portala nabraja tjedne do dolaska ljeta i ljetnih vrućina, ja se još ne želim odvojiti od ove zimske čarolije. I koliko god nam naš cijenjeni metereolog najavljuje ljutu zimu i bijele padaline iz mene ne može izvući onu djetinju radost i skriveni osmijeh kada se ujutro poput vesele djevojčice zatrčim prema prozoru da vidim jel pao snijeg.....ako u vama još ima tog djetinjeg osmijeha, te radosti koju ste zaključali negdje duboko u sebi, u najveći kovčeg, jer takva radost ne može biti u malom sandučiću, potrudite se pronaći ključić do te Pandorine kutije, probajte biti ono dijete koje se raduje zbog malih stvari, koji u snijegu vidi najboljeg prijatelja, a promrzli nosić i prstići znak su ne visokih minusa nego dobro provedenom danu vani, sa prijateljima, sa saonicama i tim nebesko bijelim pahuljama. Ako se ipak ne možete sjetiti gdje ste posijali taj ključ ili je ključanice blago zahrđala pobrinuti ću se da zajedno nađemo načina da ga otključamo.

Vjerujte današnja biljka ima baš posebno ulje za otvaranje te čarobne kutije, možda nećete odmah zavoljeti snijeg i bacati se da bi napravili snježnog anđela ili u mom slučaju snježnog big foot-a barem se nadamo da ćemo vam otkriti novu vizuru, novi horizont koji je ovdje pred vama i nudi vam da uživate u njegovim čarolijama. Svaki trenutak je jedinstven i nemože ga se promijeniti, a ne zaboravimo da nije bitno koliko je godina u našem životu nego koliko je života u našim godinama! :) 

Da krenemo u opis današnje rock zvijezde.....ako se pitate tko je okrunjen baš takvom titulom, izazivam vas da mi kažete koje stablo vas podsjeća na nekog opakog fana Metallice ili Led Zeppelina koji na njihove zvuke raspušta kosu i maše njome kao mikser pri najvećim brzinama ili centrifuga u perilici za rublje a posebno otkačeno i pomalo umjetnički izgleda za vrijeme ovih ''opakih'' minusa. Sibirska rock zvijezda, iako nije iz Sibira ali vjerujem da bi se dosta dobro tamo uklopila i razbacala svoju vlasulja baš širom i okolo! Neki ju nazivaju žaloosnom, ali da vam iskreno kažem ja mislim da se ona baš zabavlja i da nije nimalo tužna...ali dobro to je moje skromno mišljenje....ako sad niste skužili o kojem je stablu riječ, onda znači da moram dodatno potaknuti vaše male sive stanice.....ne brinite se moje sive stanice nekad spavaju dublji san od mede, časna riječ!! Ako vaše sive stanice spadaju u tu zimsku hibernaciju, ne brinite se to samo znači da su sive stanice tu, samo vole dugo spavati.....no dosta o njima, vratimo se mi našoj zvijezdi dana, njeno počasno ime je Žalosna vrba (Salix babylonica ). 

Vjerujem da ste svi čuli za žalosnu vrbu, oke možda neki i niste ali vam garantiram da ste ju svi jednom, makar jednom vidjeli u svom životu!! Mislim da su je rockeri iz Whitesnake pokušali nahuškati da se pridruži njihovom bendu, a možda su baš njoj u čast i nastale rasplesane vlasulje na plesnom podiju. Pa krenimo u aleju ovih veličanstvenih stabala, prošetajmo drvoredom vrba i osjetimo neku posebnu povezanost Zemlje i neba.....

Huuh dakle kako se opisuju rock zvijezde??!! Pa, khmmm dakle....dobro bi mi došao tečaj novinarstva ili makar koji kvalitetno odrađen intervju sa nekom zvijezdom, no nažalost nemam kvalifikacije za ništa navedeno pa ću se potruditi da ovo bude dodjela Oscara ili Emmya dostojna današnje zvijezde dana...kako li se zovu sve te dodjele za zvijezde??.....ovo će biti naša mala-velika dodjela Oscara izgubljenim svjetovima skrivenih od pogleda.... 

Krenimo crvenim tepihom u naše kraljevstvo.  Fanfareeeee ili zvuk slonova predstavljaju vam današnju rock zvijezdu... Iako je njen naziv, Salix babylonica porijeklom  je iz iz daleke Kine, a ne iz Babilona-mjesto na rijeci Eufrat,što bi netko mogao pomisliti s obzirom na ovo njeno prezime babylonica.  To prezime se veže za jednu posebnu legendu . Po toj legendi su Židovi koji su pali u babilonsko ropstvo u velikoj boli i tuzi za izgubljenom domovinom na vrbu su objesili svoje harfe u znak žalosti, i to je jedan od legendi koji objašnjavaju njezin žalosni naziv.....ako ostanete do kraja ove naše glazbene dodjele vjerujte mi ispričati ću vam još pokoju legendu.

No sad bi bio red i da ustoličimo našu rock zvijezdu od korijena do krošnje! Žalosna vrba je prije svega drvo, oh gle čuda kao da to dosad nisam 100 puta spomenula, no vratimo se na pravi put....dakle, kaput ili po stručnom kora je debla  sivocrna i nepravilno izbrazdana. Grane su duguljaste, tanke i povijene često do zemlje...sad vam je jasno zašto su Whitesnakeovi htjeli baš nju u svojim redovima ;) Listovi su, svijetlozeleni i duguljasti, prema vrhu postpuni ušiljeni, a i fino nazubljenih rubova, a ljeti poprime žućkastu boju prije nego što otpadnu. Cvjetovi su vam zapravo one rese...ja sam kao mala glumila da su to velike debele stonoge ili gusjenice, nisam tad baš znala razliku između to dvoje....da,da znam da se sad svi pitate kako sam dospjela do diplome iz agronomije......hahah, niste jedini i ja se to stalno pitam! :D .Plod joj je kapsula koja sadrži mnogo malih sjemenki.

Vrba nije samo dekorativna biljka koja je očito korijen svim bajkama, legendama i pričama...ona je veoma korisna biljka naročito u rano proljeće kad svojim cvjetnim prahom privlači pčelice kojima je u rano proljeće izrazito potrebna ispaša, med od vrbe osobno nisam probala, ali svakako imam namjeru...nebiste vjerovali ali 1ha (10 000 m2 ) vrbe da od 50-100kg meda i punoo punooo polena. Ako se pitate šta stalno spominjem taj prah...pa evo zašto, U rano proljeće  potrebe pčelinjih društava za unosom cvjetnog praha su veće nego za unosom nektara, jer su zalihe praha pri kraju,a meda obično ima dovoljno. ...i dalje vam ništa nije jasno??! Evo objašnjenje: Cvjetni prah, jedna od rijetkih prirodnih namirnica koje se ne mogu proizvesti u laboratoriju, sadrži sve hranjive tvari nužne za rast i razvoj organizma: bjelančevine, masti, ugljikohidrate, vitamine, minerala, enzime, hormone…, a zbog sadržaja polifenola, nekih vitamina, minerala i organskih tvari prirodni je antioksidans koji neutralizira slobodne radikale Cvjetni prah, pelud ili polen, skupljaju pčele obično s jedne vrste biljke. Da bi jedna pčela skupila jednu čajnu žličicu peludi treba joj mjesec dana rada, osam sati dnevno.  Jednoj pčelinjoj zajednici potrebno je godišnje i  do 30 kg peludi. da bi preživjela,....eto malo da vam i to pojasnim. 

No, vratimo se mi našoj Metallici među biljkama...osim što pomaže radišnim pčelicama, pomaže i ljudima...ona je pravi mali farmaceut. Pitate se kako? Vrbova kora sadrži tanine i glikozid salicin, pa se koristi u medicini. Interesantno je znati da zahvaljujući upravo ovom svojstvu vrbe duguje i postojanje jednog od najpopularnijih i najrasprostranjenijih lijekova na svijetu - aspirina. Naime, francuski kemičar i profesor Charles Frederic Gerhardt je sredinom pretprošlog stoljeća upravo iz kore vrbe izdvojio tvar čija su svojstva takva da snižava povišenu tjelesnu temperaturu i ublažava bolove u organizmu. Sam naziv ove tvari je je acetilosalicil što je u stvari složenica dvije riječi i to acetat (sol octene kiseline) i salicil (lat. salix - vrba). Ta ''tvar'' je poznata još pod nazivima acetisal, acisal, aspirin, andol....ha da...opet se vraćamo na to da je biljna farmacija, ta koja liječi! Ne zaboravimo da smo dio prirodnog kruga i da nam priroda zaista može pomoći!
Osim što je vrba legendarna rock zvijezda za koju se vežu brojni mitovi i legende ona je i doktor, farmaceut i pomaže pčelicama, a i brojni je koriste za izradu košara, vijenaca i sl. Naime zbog svojih izrazito duuugih i savitljivih grana divna je i lako iskoristiva dekorativna biljka!

A sad da se vratim u ulogu pričopričalice i ispričam vam još pokoju legendu, mit i bajku, a što je od toga istina odlučit ćete sami! ;) Uz ovu elegantnu i krhku vrbu vežu se brojna vjerovanja, najviše one ljubavnih motiva. Mjesto gdje se mrtve ljubavi sreću i zauvijek rastaju. Sa korijenom u zemlji, a vrhovima grana u vodi, nadvijena u luku, ona je most preko vječnosti, most između dva svijeta: ovozemaljskog svijeta živih i onostranog svijeta mrtvih, koji je istovremeno i visoko na vrhovima grana i duboko pod vodom. Posebnu slavu vrba je doživjela u Kini, naime kineski milijunski grad Hangzhou leži na obali Zapadnog jezera. Aleja žalosnih vrba omiljena su šetališta  nevjerojatno velikog broja ljudi. U ranim jutarnjim satima, kada se moderni grad nalazi u usnuloj izmaglici, na obali i nasipu moguće je vidjeti veliki broj ljudi u meditaciji. Kineska tradicionalna meditacija pokreta ujedinjuje duhovnu koncentraciju sa ravnomjernim ritmičnim pokretima i ujednačenim disanjem. To je jedan od najboljih primjera povezivanja čovjeka sa snagama Neba i Zemlje. Tihi, jednobojni krajolik, sa stablima koja povezuju jezero s nebom, ovjekovječana bijelim plaštem tiho nam pokazuje put prema vječnosti, vrba je tiha poveznica čovjeka i Boga.  U drevnim vremenima nastalo je vjerovanje da je žalosna vrba spustila svoje grane da bi zaštitila i sakrila Majku Božju kada je bježala sa Isusom.....brojna su vjerovanja koje nam priča ova elegantna i veličanstvena vrba.

Meni je posebno draga u ovim zimskim vremenima, toliko je živopisno sažela čaroliju koja dolazi sa zimskim pahuljama da ja osobno ne mogu proći  pored nje ili je ugledati u daljini, a da pritom ne osjetim neku čaroliju, trenutak sreće...u ovom zimskom izdanju je naprosto prekrasna i oduzima dah, s njom se osjećam kao  da sam na najljepšem mjestu na svijetu, ona učini da svijet izgleda toliko veličanstveno. Nemojte pored nje proći tek kao pored koša za smeće, zaustavite se prepustite se, ne bojte se ona će vas nježno dotaknuti i pokazati koliko je svaki dati trenutak čaroban i neponovljiv.


 Vrba jest vječnost, i zato zaustavite se podjelite dio te vječnosti s njom!




Nema komentara:

Objavi komentar