utorak, 11. listopada 2016.

Fitness trener


U zadnje vrijeme, ne znam kako kod vas ali kod mene je ovako, stalno mi iskaču kojekakve stranice ''Zdravi život'', ''Mršaviti je lako'' ove tablete, ovi čarobni čajevi, one dijete, onoliko trčanje oko stadiona da imaš osjećaj ne da ćeš povratiti mišićnu masu, nego sve ono što si jeo otkad si se rodio....i opet se vratimo na početak da kilogrami ne idu dolje, nego se penju poput osvajača Mount Everest-a. I onda nakon silnih neuspjeha, odustanemo naručimo jumbo pizzu veličine svemirskog tanjura, sjednemo pred tv i odlučimo si dati oduška jer više ne znamo kako u ratu s kilogramima pobjediti. 

Ne, ovo nije još jedan od čarobnih recepata, savjeta koji kada pročitate pretvarate se u Barbie sa njenim ''savršenim'' dimenzijama (btw. po mom ukusu ona je neukusna) niti u Arnolda Schwarzneggera sa mišićnom masom koja bi zaustavila tsunami...ne, ne...ovo nije post o nečem takvom, pa eto ako ste to očekivali preporučam vam da odustanete od takvih mitova da vas magičan prah rješava svih nepotrebnih kilograma i nastavite sa čitanjem današnje priče. Prije nego Vas upoznam sa ovom najzdravijom biljkom na svijetu, koja će vam pomoći ne samo da ostanete fit nego i zdravi, važno je napomenuti da bez fizičke aktivnosti, neće vam pomoći da izgledate kao lice s naslovnice. Vježbanje ne da je dobro samo za vaše tijelo, nego i za zdravlje a vjerujte mi i osjećati ćete se fantastično!

Prijevod: (Ne zaboravi, ono si što jedeš!- Oh, pa ja onda moram pojesti mršavu osobu)


Ne, ja nisam jedna od onih koja u šusu napravi 20 sklokova, optrči 10 krugova oko stadiona i još diže utege od 50 kg, naaah, ja svoje vježbanje usmjeravam preko glazbe i plesa...ili zaobilazim lift i penjem se stepenicama. Tako da, nije istina da se morate zavući u teretanu i dati masne pare da bi bili fit! Ako niste sretni, kilogrami će to iskorištavati protiv vas....zato prije svega, osmijeh na lice, nađite vježbu koja će vas usrećivati, i ukomponirajte to s današnjom bilokom i Vőila, ma garantiram Vam uspjeh! Ako ne, vraćamo vam bombon, jer novce nemam...secesija je..:D


Dakle o kojoj je to biljci riječ?! Riječ je o Brokuli (Brassica oleracea)....evo čujem već val uzvika ''Bljaaaak, to mi je mama kuhala i ima mi okus po papuči''....ako pripadate ovoj skupini ljudi onda svakako trebate pročitati nastavak priče! Dakle, brokula pripada porodici kupusnjača odnosno krstašica i njezin predak vam je karfiol. Naziv brokule potječe od latinske riječi bracchium što u prijevodu znači grana ili jaka ruka, a odnosi se na izgled brokulinih izdanaka. Prema drugom izvoru, naziv brokula potječe od talijanske riječi "brocco”, što znači izdanak ili mladica....sve u svemu oba izvora imaju smisla..

 Ne znam jeste li znali ali onaj dio što kod brokule jedemo su zapravo pupoljci njezinih cvjetova. Ako te pupoljke ostavimo neubrane, od njih će se razviti visoka cvjetna stapka s žutim cvjetovima koji ima 4 latice, u obliku križa. E e jel vam sad jasnije malo zašto se ova porodica zove i krstašicama, jer im je cvijet u obliku križa. Izgledom podsjeća na malo stabalce sa zelenom krošnjom! Brokula je dvogodišnja biljka, i njezin ciklus vam izgleda ovako...u prvoj godini, naročito u pri nižim temperaturama ona formira svoje najbolje pupove, ali da vam odmah bude jasno...te niže temperature ne podrazumijevaju odlazak ispod ništice. Sama biljka će vam preživjeti i takve temperature, ali pupovi će se smrznuti. Druga godina njenog života teče nekako ovako....u ljeto ona brzo ode u prorast i formira cvjetove koji su žute boje, a nakon cvatnje nastaju čahure u kojima se razvija sjeme. Znači prve godine nas hrani, druge godine se priprema da nam da sjeme da se možemo hraniti naredne godine....hmmm, možemo reći da je druge godine noseća ;) .



Postoji nekoliko različitih vrsta brokula kao i vrste koje su nastale križanjem brokule i karfiola. Tako postoji brokula ljubičaste boje, , i ona se razlikuje od ove naše po malo gorćem okusu te ona što ja iz milja volim reći hipnotizirajuća brokula....vidjeti će te na slici o čemu pričam ;).


Brokula potječe iz mediteranskog dijela Europe, točnije Italije gdje su je još u 6 st pr.Kr jeli Rimljani a danas je, zbog svojega jedinstvenog okusa i nevjerojatne hranjive vrijednosti, najpopularnije zeleno povrće na Zapadu. Zbog sve većeg broja znanstvenih dokaza za zdravlje korisnog djelovanja, neprestano puni naslovnice na kojima ju se naziva superhranom..

Brokula je izuzetno bogata tvarima koji ljekovito djeluju na čovjekov organizam. Kalij, kojim brokula obiluje, mineral je koji smanjuje visoki krvni tlak, te rizik od srčanog udara. Antioksidans beta-karoten, uspješan je u borbi protiv nastanka karcinoma, jer neutralizira molekule slobodnih radikala koje razaraju stanice. B vitamin (folna kiselina) smanjuje rizik od određenih urođenih promjena, karcinoma i bolesti srca, suforafan sprečava rast kancerogenih stanica u organizmu, a potiče rast antikancerogenih. Netopljiva vlakna reguliraju rad probave i pomažu kod održavanja željene tjelesne težine. Brokula također neutralizira kancerogene tvari iz dima, što je izuzetno korisno za pušače i pasivne pušače. U brokuli se također nalaze ditioltioni i glukosinolati, spojevi koji štite organizam od raznih vrsta raka. Brokula je zbilja sastavni dio mnogih jela, od povrtne juhe do prilog mesu i ribi. Većinom brokula zbog nepravilnog načina pripreme bude odbačena, i bljutava pa je većinom zamrze djeca jer ne izgleda nimalo privlačno. Pravilna priprema brokule ključ je postizanja najboljeg okusa i prehrambene vrijednosti. Za samo 5 minuta moći ćete ju pretvoriti u ukusno povrće visoke prehrambene vrijednosti. Znate kako? Pa samo ju kratko skuhate na pari, vjerujte mi  uz dodatak umaka od vrhnja, sira pretvara se u kraljevsko moćni obrok. Da odmah napomenem, jedite čitavu brokulu, znači zajedno sa stabljikom i listićima, a ne samo njene pupove....cijela brokula je jestiva. Također i vodu u kojoj ste okupali brokulu je bogata vitamina i minerala i može vam poslužiti kao dobar temelj za izradu umaka ili juha.


Prilikom kupovine brokule trebate imati nekoliko informacija na umu:

-          ne uzimajte brokule čiji su cvjetovi nejednake boje, žuti ili prošarano zeleni- to je samo znak da su stari ili nedovoljno zreli za konzumaciju
-          stabljika brokule mora biti čvrsta i kompaktna, nikako šuplja i drvenasta
-          također ukoliko vam ništa od ovoga ne predstavlja olakšan način izbora brokule, onda se poslužte metodom osjeta...budite poput svinja na tartufe i vjerujte mi neugodni miris će vam biti dovoljno jasan znak da ova brokula nije vaš dobitni listić.


I za kraj još nekoliko zanimljivosti, iako je američki predsjednik Obama izbacio upotrebu karfiola u Bijeloj kući njegovim stopama nije krenuo Thomas Jefferson. Thomas Jefferson smatra se ocem SAD-a, i on je bio toliki zaljubljenik u brokulu da je odlučio uvesti sjeme iz Italije, te na njihovom principu i uputama zasadio prvu brokulu u svibanj 1767 godine. Ok, ok vi tvrdi orasi koji se još niste zaljubili u ovu supernamirnicu...ne biste vjerovali ali ona je i filmska zvijezda i to ne bilo kojeg filma, nego filma Jamesa Bonda....oke oke, na neki način je odigrala ulogu života uz Jamesa Bonda. Talijanski-američki, gospodin Albert R. Broccoli, zaslužan je za dovođenje Ian Fleming u film James Bond....da dobro to nema baš veze s povrćem, ali opet riječ je o Brokuli, nisam ja kriva što gospodin nosi takvo prezime :P

Ne znam za vas ali ja ću probati neke od brojnih recepata koji se nude uz ovu supernamirnicu, hej možda nije fenofantastična, ali svakako drži doktora van, a bome neću morati ni trčati maraton da bi se otarasila kojeg kilograma. Ovo je nekalorično a zdravo, plus kažu da se idealno sljubljuje sa slaninom, pa tko sam ja da sumnjam u to?! U slast! 



Nema komentara:

Objavi komentar