utorak, 3. studenoga 2015.

Majmunska posla!


Prema teoriji evolucije, a možda i revolucije kažu da smo nastali od majmuna, da smo se razvili na neki viši stupanj inteligencije i tako nadjačali one ''obične'' majmune. Ne biste vjerovali ali od njih smo ponešto dobrog i naučili, kao prvo ono veranje po stablima, ljuljanje i skakanje s drveća bez ijedne ogrebotine, ponekad pomislim da sam bila Houdini kad sam bila mala....ali eto sad znam da su mi to majmunski geni podarili.


No dobro to, ali što smo još dobrog ''dobili'' od majmuna? Istina da su naši okusni pupoljci rasli, razvijali se, ali jedan okusni pupoljak nam se na veliko slaže s majmunskim, a to je onaj za banane. Da, da danas će upravo biti riječ o njima, o tim veličanstvenim bananama koje nas prate od ranih etapa evolucije i zadržale su se kroz čitav evolucijski tok. Morate priznati da je to nešto čudesno i nadasve iznenađujuće.


Dakle banane....ne biste vjerovali koliko su one posebne, pune zanimljivosti i poslije priče o njima, garantiram Vam da se nećete osjećati kao da ste u banani!

Banana (Musa Sapientum) je vrlo fascinantna biljka, sam latinski naziv je proziva ''voćem mudraca''....i sad se ja pitam, ma tko je tu lud? Zašto se majmuni onda nazivaju primitivnom rasom, kad voće koje konzumiraju čine od njih mudre ljude.....dalo bi se o tome diskutirati, ne mislite li?...U svakom slučaju pojest ću tonu banana i nadam se postati mudrom, pa da mi i sove zavide.


Banana nije drvo, da da...tko bi rekao to, dakle zabluda je kad kažu da banana raste na drvetu, jer je ona zeljasta biljka i pripada porodici bobičastog voća, što znači da je u istoj grupi s rajčicom, grožđem i brusnicama. Baš poput i grožđa koji je banani bliski srodnik banane rastu u grozdovima.....i sami znate da uvijek ima više banana na jednoj stelaži. Svaka banana na tom grozdu naziva se prst....tako da doslovno govoreći vi jedete prste. Jedan grozd na biljci može sadržavati i 400 banana, dosad najveći poznati grozd banana bio je težak 130 kg, koji je brojao čak 473 komada banana...pravo bogatstvo zar ne?


Banana ima zeljastu stabljiku koja postupno prelazi u drvenastu. Visina joj varira od 2 do 9 m (ovisno o vrsti). Plodovi su joj najčešće dugoljasti sa ili bez sjemenja (ovisno o vrsti), najčešće žućkasti kad sazriju, kod nekih vrsta mogu bit i tamno ružičasti (Musa Velutina) i crveni, koje su slađe i okusom podsjećaju na maline....ajmeee mogla bih odmah probati jednu, a vi?


Postoje dvije glavne vrste banana: slatko voće banana (.Cavendish sorta ) i pisang. Voće banana se jede svježe, a pisang je banana povrće, koje prije jela treba skuhati. Banane se danas uzgajaju u svim tropskim zemljama i poslije riže, pšenice i mlijeka čine četvrtu najvažniju poljoprivrednu sirovinu.....da da tko bi rekao da jedna ''obična'' banana može biti tako moćna! Nisu ni ti majmuni ludi, morate priznati!


''Drvo'' banane daje plod samo jednom a onda ugiba, ali naravno prije toga se razmnoži! Iako je to vrlo pametna stvar za jednu biljku koja nije na tako visokom rangu inteligencije, prijeti joj izumiranje. Razlog tome je što tip banane kakvu sad jedete je kultivirana, genetski poboljšana, jer su prve banane bile pune sjemenki, postala neotporna na napad nekih bolesti.


E sad da Vam ja to objasnim sa medicinske strane....dakle banane širom svijeta su potpuno identične, mali klonovi...tako se uništila njihova bioraznolikost. Sad vama nije ništa jasno jelda, pa gledajte to ovako....znate kako se svi naši antibiotici testiraju prije upotrebe na brojnoj populaciji, i onda se na osnovu toga vidi što je potrebno da neka bakterija bude svladana, jer imate široku paletu ljudi, različitost....a banane, one su sve jednak, ako ih pokosi bolest na koje nisu otporne, nažalost one umiru, jer nemaju svoju rođakinju na Novom Zelandu koja ima drugačiji metabolizam i koja je otporna na tu bolest.....i da to istrebljenje im prijeti. Eto sad vidite zašto nije dobro biti identičan drugima!


Ako se pitate tko li ih je prvi otkrio.....pa naravno da ću Vam i o tome pisati, ako majmune stavimo pozadi, iako ja osobno smatram da su oni glavni otkrivači, banane su se u Jugoistočnoj Aziji koristile još u prapovijesti (prije 8 000 godina). Prvi Europljani koji su ih sreli su bili vojnici Aleksandra Makedonskog u Indiji. U Africi su ih proširili Arapi te europski kolonisti (Španjolci, Portugalci i Englezi) koji su ju donijeli u Južnu Ameriku. Ne biste vjerovali ali neke vrste banana uspjele su rasti čak i u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini! Ipak najveći proizvođač banana je Indija. Možda je razlog tome, da je Indija najveći banan u proizvođač, upravo zato jer je jedan Indijac pojeo čak 81 bananu u samo pola sata...zapanjujće.


Banane su bogate mineralima kao što su kalij, magnezij, kalcij, fluor, fosfor, željezo, cink i bakar. Kalij je bitan i za normalizaciju krvnog tlaka, funkcije srca, radu stanica, živaca i mišića. Prehrana bogata kalijem, magnezijem i dijetalnim vlaknima znatno smanjuje rizik od srčanog udara.

Dobar su izvor vitamina (A, C, D, E), posebno beta-karotena i vitamina B6, a obiluju i dijetalnim vlaknima i manganom, koji je potreban za pravilno formiranje kostiju, rast i normalan metabolizam. Banana ima i mnogo željeza te tako pomaže kod nekih slučajeva anemije.


Kalij i B vitamini prirodni su lijekovi za živce i borci protiv stresa. Kada smo pod stresom, naš se metabolizam ubrzava i tako se smanjuje razina kalija, pa ga možemo nadoknaditi jedući banane....sad Vam je jasno zašto majmuni nisu živčani

Banane su odlične za podizanje raspoloženja i “ubijanje” depresije, kao i smanjenje simptoma PMS-a. Imaju triptofan i vitamin B6, koji zajedno potiču proizvodnju serotonina, hormona sreće. Osim toga, vitamin C “diže iz mrtvih”, a jedna banana zadovoljava 15 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Banane su odličan prirodni lijek i za proljev i za zatvor.

Ako Vas pak ubode osa ili neki drugi kukac, prije nego što posegnete za insekticidnim kremama, pokušajte ugriženo područje istrljati unutrašnjom stranom kore banane. Mnogi su otkrili da je jako učinkovita u smanjenju oteklina i iritacije nastalih zbog ujeda komaraca.


Za sve Vas koji subotom volite ''malo'' nagnuti iz boce, a sutra ih mući mamurluk, daje Vam jedan mali hint kako da to pobjedite.. Pojedite bananu prije spavanja i odmah nakon ustajanja. Optimalno je ako bananu pomiješate sa žličicom meda i mlijekom i napravite frape, jer ćete tako bananom umiriti želudac (djelovanjem pektina), medom nadoknaditi potrošenu razinu šećera u krvi, dok će mlijeko hidratizirati cijelo tijelo.

Banana je jedino sirovo voće koje se može uzimati kod raznih kroničnih bolesti. Koristi se kao hrana kod poremećaja rada crijeva jer neutralizira prejaku kiselinu i smanjuje nadraženost oblažući unutrašnjost želuca. Banana je odlična protiv čira na želucu.

Miris banana mogu smanjiti apetit. Banane su i najbolji prijatelj dijetama jer sadrže resistentni škrob, vrstu ugljikohidrata koji vam pomaže da se dulje osjećate sitima.


Još jedna zanimljiva činjenica o bananama, koje su grrr i opasne . Banane su prirodni izvor radioaktivnog izotopa. Istina, jedna banana nema dovoljno radioaktivnih elemenata da aktivira senzore, a pogotovo da našteti ljudima, no, ukoliko bi pokušali prokrijumičariti više oguljenih banana, na senzorima koji se koriste na lukama da detektiraju prokrijumčareni nuklearni materijal odmah bi se upalila crvena lampica.


Iako su radioaktivne, šanse da vas banane ubiju radiokativnim zračenjem su gotovo ravne nuli. Morali bi stati ispred 200 oguljenih banana da bi efekt zračenja bio jednak onom na rendgenskom snimku, a tek 20 miliona banana bi izazvalo smrtonosno trovanje radijacijom. Kada bi stali u neposrednu blizinu 500 miliona ogulljenih banana, to bi bilo jednako kao da ste 10 minuta stajali pored nuklearnog reaktora u Černobilu, odmah nakon eksplozije.....ha da, rekoh Vam da su opasne...


Nakon Drugog svjetskog rata, banane su postale luksuz te su ih mogli priuštiti samo bogati ljudi....a danas su banane prisutne u gotovo svim staležima...zahvalni smo na tome, veoma!

Ne biste vjerovali, ali banana je po sastavu 75% voda, no za razliku od drugih voćaka sa istim postotkom vode, od banana se ne može praviti sok, bistri...frape u sok ne ubrajam. Baš zbog te činjenice, banana pluta na vodi, baš kao lubenica i jabuka!

Donosim listu svega onoga što banana može – od glancanja kožnih cipela, preko čišćenja sobnih biljaka i tjeranja štetočina u vrtu, do poslastica za ljude i životinje


Osim što se banana konzumira, banana se koristi za produkciju tekstila i papira.

UGLANCAJTE KOŽNE CIPELE ILI SREBRNINU: Možda vam ovo zvuči smiješno, ali korom od banane zaista možete vrlo efektno povratiti sjaj kožnih cipela i srebrnine. Prvo s kore odstranite sve ostatke vlakana banane, a zatim unutrašnjom stranom kore istrljajte cipele ili srebeninu. Zatim ih izbrišite papirnom salvetom ili mekanom krpom. Tako čak možete obnoviti izgled kožnog namještaja, besplatno, prirodno i efikasno...novčanik će Vam biti zahvalan!

OČISTITE SOBNE BILJKE: Da bi prašnjavi i neugledni listovi sobnih biljaka bili ponovo sjajni i blistavi, jednostavno svaki list obrišite unutrašnjom stranom kore od banane. U trenu će nestati prašina i nečistoća sa površine lista.


OTJERAJTE BILJE UŠI U VRTU: Ako su uši napale grmove vaših ruža ili vrtnog bilja, svuda oko biljaka koje uši rado napadaju ukopajte suhe ili nasjeckane kore od banana nekoliko centimetara ispod površine. Nemojte koristiti cijele sirove kore ili same banane jer bi mogle privući miševe ili vjeverice.

A da se sad vratimo na njene slatke čarolije, banana se upotrebljava u kuhinji, kao glavni sastojak torti, kolača, kupova...pa između ostalog jedan od najpoznatijeg ''slatkiša'' je upravo i Banana-Split.

Banana-split je kulinarska slastica i nema veze sa Splitom.,...da da, znam i ja sam dugo vjerovala da smo upravo mi, Hrvati, zaslužni za taj desert, ali eto očito sam bila u krivu . Riječ „split“ na engleskom znači „podijeljen/prepolovljen“, a banana-split se sastoji od jedne banane razrezane po cijeloj dužini na dva dijela s tri kuglice sladoleda, čokoladnog preljeva i šlaga....eto riješen je i taj misterij.


Svi znamo da se banana nalazi u svim slatkim čarolijama koje ovaj svijet pruža, ali jest li znali da se od banane može praviti vino i pivo? E pa sad znate, jest da kod nas to nije zastupljeno, ali zato jest na drugim kontinentima.

Ovo pivo ima 5,2 posto alkohola, izraženu aromu banane, koja dominira i uz koju se uopće ne osjeti miris kvasca, ugodno duboku jantarnu boju i savršenu bistrinu. Slatkasti okus, pola po banani, pola po sladu, nije prejak, a na pola gutljaja osjetite karakteristični okus Pale Ale piva. Na kraju se pojavi okus gorkog hmelja. Kako reče jedan degustator, to pivo nipošto nije samo za majmune. Doduše, nije baš za cijelonoćno ispijanje, ali svakako ga valja popiti više od jedne boce.


Ne znam za Vas, ali ja sam naprosto oduševljena ovom bananom.....mislite li isto što i ja B1, Mislimo B2..Trk do voćarne po kilu banana a zatim pod deku jer slijede Banane u piđami!

Nema komentara:

Objavi komentar