To je biljka koja vas nikad neće iznevjeriti. U dobrim i u
lošim vremenima, u vrijeme velike tjeskobe ili stresa, kada imate problema i
mislite da vas nitko ne razumije, uvijek se možete osloniti na nju, ona ne pita
glupa pitanja, ona razumije......možda možete naslutiti o čemu pričam....istina
ima ljudi koji ju ne vole, ali mislim da je takvih malo....Ne zauzima puno
prostora, imati nju je ponekad, ma koga lažem, imati nju čini vas najboljim
prijateljima apsolutno svima....da, da riječ je o čokoladi. Možda ste se pitali a odakle ona potječe, kako
se radi, i možete li ju vi uzgajati, pa da ne morate trošiti novce na Dorine i
Milke . Čokolada potječe od kakaovca (Theobroma
cacao), i ne biste vjerovali ali na grčkom taj naziv označava ''hranu
bogova''.....što dovodi do zaključka, čak i mi kojima matematika ne ide, da smo
mi na neki način bogovi, wohooo...zanimljivo otkriće,tko zna što ćemo još
zanimljivog otkriti pa stoga krenimo u zanimljivo otkrivanje velikih tajni
slatkog drveta i njegovih ''moći''!
Slikica za početak, jedan selfie za kakaovac
Prema astečkom kralju Montezumi, ovaj je napitak bio
rezerviran za ratnike i društvenu elitu, a imao je sakralne i svečane
karakteristike....počasno mjesto za počasno drvo! Dakle porijeklo ovog danas za
nas blaženog stabla je tropsko područje oko rijeke Amazone i Orinoco, te oko
Anda.....nažalost svi znamo kakvi su uvjeti tropa (stalno je vlažno, sparno,
kišovito, nema snijega, nema ni grudanja, ali zato ima kakaovca) i zbog toga
ovo čokoladno drvo ne možemo uzgajati u svom vrtu....a možda je i tako bolje, probajte samo zamisliti koliko
bi gostiju odjednom imali. Nažalost ''zalihe'' kakaovca se polako istapaju,
krče se šume kakaovca i prijeti im izumiranje. Svi znamo kakve pogubne
posljedice to ima za čovječanstvo.....valjalo bi smanjiti potražnju za
čokoladom, da da znam, ni ja ne znam kako ću.....ali nije nemoguće....bolje
svaki dan pomalo pa tako do kraja života, nego sve odjednom pa da poslije cuclamo
i žvačemo papuče!
Sad malo povijesti.....ne brinite neće biti dosadno
Prvo
europsko susretanje s kakaom imao je Christopher Columbo koji je kakao nazvao
"lješnjacima čudesnog izgleda" Upravo je taj Columbo (znam da me ne čuješ ali
Hvala ti!) donio sjeme kakaovca na španjolski dvor, a onda je 1519. zloglasni
španjolski osvajač Hernando Cortez probao na dvoru kralja Montezume “gorku
vodu”. Kad se desetak godina kasnije vratio u Španjolsku, sa sobom je donio i
čokoladni napitak nazvan “cho-co-lah-tay”.(šta sad više nije gorka? ) Kralju
Karlu V. čokoladni napitak koji mu je priredio Cortez uopće nije dopao i bio mu
je prilično odbojna okusa. Umjesto slatke poslastice kakvu zamišljamo danas,
kralj je kušao nešto sasvim drugo.....pitate se što? Cortez je u čokoladu stavio i puno previše ljutih
papričica.....ccc, sram ga bilo
Godine 1615. taj se napitak prvi put pojavio na kraljevskom
vjenčanju u Francuskoj....znam da je to bilo davno, ali garantiram da je žena
sigurno inzistirala na čokoladnoj svadbenoj torti , a 1662. godine doputovao
je, pod nazivom “chocolata”, u Englesku. Čokolada kakvu poznajemo danas je
novijeg datuma, i to zahvaljujući Nizozemcu Conradu J. van Houtenu, koji je
1828. godine patentirao hidrauličnu prešu, koja je mrvila zrna kakaovca iz
kojeg nastaje kakao prah.....dap dap da nije bilo muškaraca, vjerovatno bi žene
prerasle u zmajOve bez čokolade.
Ne biste vjerovali ali ta mala čokolada je u biti veliki div,
može narasti i do 8 metara, pa se ljudi da dođu do plodova moraju verati po
njemu da bi ih ubrali....primjer evolucije čovjeka na djelu .... Plod im je
jajolikog oblika što i sami vidite, crvenosmeđe do smeđe boje, unutra im se
nalazi bijela pulpa, to vam je kao kad otvorite naranču, i onaj dio što jedete vam je
pulpa, stručnjaci to nazivaju mesnato usplođe.....i u toj pulpi se nalaze
sjemenke....koje dosta podsjećaju na zrna kave, samo veće, one se posebnim
postupcima sušenja i prženja prerađuju u dragocjeni kakaoo prah.....evo i
sličice
Osim čokolade, mast iz sjemenki se koristi kao dodatak
različitim kremama (cacao butter), a upravo se taj maslac nalazi i u bijeloj
čokoladi. I sad kad vam svi krenu sa spikom da se bijela čokolada radi od
mlijeka u prahu i da tu nema ni č od čokolade u biti nisu u pravu....jer ako se
tamna i mliječna čokolada dobiju iz sjemena kakaovca a bijela koristi masnoću
iz sjemena kakaovca.....onda je ipak i bijela čokolada makar zericu ipak
čokolada, a ne samo mlijeko u prahu. Manje je poznato da je kakao odličan
stimulans, tonik i diuretik, laički rečeno
pomaže vam da izbacujete štetne tvari iz organizma.
Dati ću vam još odličanih razlog zašto naprosto morate
voljeti kakaovac....a to je da kakao sadržava najvišu koncentraciju
antioksidanta u usporedbi s bilo kojom namirnicom u svijetu što znači da vas
oni čuvaju od bolesti i najvažnije usporavaju i tjeraju ''dosadnjakoviće'' ili
ti stručno slobodne radikale koji su glavni uzroci starenja. Znači konzumirajte
kakoo i budite mladi! ....a evo i primjer u kojem agregatom stanju ga možete
konzumirati
Ova čudesna biljka sadrži i PEA (feniletilamin)....znam da zvuči komplicirano ali to vam je skup spojeva koje naš organizam luči kada smo zaljubljeni, pa stoga ne čudi kako mnogi potrebu za ljubav zamjenjuju čokoladom čiji je glavni sastojak kakao. Zrno kakaa obiluje omega-6 masnim kiselinama koje hrane mozak i pomažu cjelokupnom funkcioniranju organizma.....znači kad učite preporuča se konzumacija čokolade, ali najbolje one tamne sa visokim udjelom kakaa U kakau su i hormoni sreće....sad vjerujem da vam je puno jasnije zašto se čokolada toliko konzumira, zašto ju konzumiraju oni koji još čekaju nekoga momka/curu da zamijeni tu čokoladu.....Ona je naprosto prijatelj, ljubavnik, roditelj = 3u1.
Moram vam spomenuti još jednu važnu činjenicu, ovo je biljka
koja ne samo da je osvojila cijelu kuglu zemaljsku, zbog nje su se čak vodili i
ratovi? Da da, ne moraju se voditi ratovi samo zbog teritorija i ljubavi, nego
i zbog čokolade. Naime 1994. godine vodio se Čokoladni rat, kada je EU određivala
standarde za čokolade. Belgija, Francuska i Njemačka borili su se da čokolada mora imati najmanje 50% kakaoa,
naravno tome se oštro suprotstavila a tko drugi nego Engleska štiteći svog
velikog proizvođača, kompaniju Cadbury čije su čokolade imali manje od 10%
kakaoa. Izgledalo je da će pobjediti „jača“ čokolada, ali se Njemačka
priklonila Engleskoj. Tako je standard određen na samo 1%...da su makar naši izbori ovako slatki
Logično je da se boja čokolade mjeri postocima kakaovog praha u smjesi - što ga
čokolada više sadrži, tamnija je i obratno.
U svakom slučaju ako želite biti mladi, zaljubljeni, sretni,
zaštićeni od srčanih udara konzumirajte onu sa većim postotkom kakaa...ako vas zanima još nešto vezano za ovo ''slatko drvo'' bacite oko na Kakaovac- hrana bogova ....I za
kraj ukoliko se dokopate ploda kakaovca, i držite to čarobno slatko sjeme u
svojim rukama, pročitajte knjigu ''Devet cvjetova žudnje'' i pronađite recept
za vlastitu pripremu čokolade. U slast!
(Čokolada je jeftinija od terapije, a ne treba ni zakazati sastanak s njom )
A ja vam ostavljam jedan blog sa finim receptom čokoladnih bečkih kocki (Domaćica), možda nemate novaca otputovati u Beč, ali tko kaže da čokoladni kolač nije karta u taj svijet
Nema komentara:
Objavi komentar